Haberler

Adliyede Kağıt İsrafına Önlem

İzmir Karşıyaka Adliyesi'nde, elektronik ortamın kullanımını yaygınlaştırmak, kağıt israfını önlemek amacıyla yeni duruşma zabıtlarının taraflara verilmemesi uygulaması başlatıldı.

Karşıyaka Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı, Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) yaygınlaştırılması, kağıt israfının önlenmesi ve tasarrufu gerekçe göstererek, Karşıya Adliyesi'ndeki hukuk ve ceza mahkemelerinde görülen davaların duruşma zabıtlarının, avukatlara ve taraflara verilmemesi yönünde bir karar aldı. Karşıyaka Adliyesi'nde dava takip eden avukatlardan bazıları hem mevzuat, hem de uygulama gereği olan, evrensel hukuk ilkelerinden aleniyet ilkesine aykırılık gösteren tutanak verilmemesi uygulamasından duydukları rahatsızlığı İzmir Barosu'na iletti. İzmir Barosu Avukat Hakları Merkezi'nden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dikmen, uygulamanın, Karşıyaka Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı'nca alınan karar kapsamında gerçekleştirildiğini, gerekçe olarak kağıt israfı ve tasarrufun gösterildiğini aktardı.

ADALETİN TASARRUFU OLMAZ

Mahmut Dikmen, "Biz, adaletin tasarrufu olmaz diye düşünüyoruz. Yaklaşık bir hafta önce başlayan bu uygulamanın kaldırılmasını görüşmek için ilgili yerden randevu talep ettik. Randevu verilmediği yada sonuca ulaşamadığımız takdirde, avukat arkadaşlarla görüşüp hukuki girişimlerde bulunacağız" dedi.

Avukat ve taraflara tutanak örneği verilmesinin 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 158/1'inci maddesinde düzenlendiğini belirten Dikmen, " Bu madde, tutanakların tamamı veya bir kısmının örnekleri, talep halinde taraflara veya müdahile verilir. Bu örneklere mahkemenin mührü basılır ve aslına uygun olduğu yazı işleri müdürü tarafından imza olunarak onaylanır der. Biz, görüşebilirsek bu kanun hükmüne de dikkat çekip, tutanak verilmemesi kararından dönün diyeceğiz" diye konuştu.

KARAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise, alınan kararın 'tavsiye' niteliğinde olduğunu vurgulayarak, elektronik ortamda çalışmanın teşvik edilmesinin amaçlandığını ifade etti. Duruşma tutanağı verip vermemenin mahkemenin inisiyatifinde olduğunu belirten yetkilileri şunları söyledi:

"Amacımız emek, zaman ve iş kaybını önlemek, iş ve işlemleri daha kısa zamanda yapmak. İnternet portalından sadece tutanaklara değil, tüm dosyaya ulaşmak mümkün. Biz, bu şekilde UYAP'ın kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu, zaten Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nın 124 Nolu genelgesinde de yer alıyor." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karşıyaka Dikmen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title