Haberler

Adapazarı Şeker Fabrikasına Eskişehir'den Tır'larla Pancar Getiriliyor

Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI (Sakarya), DHA - ADAPAZARI Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından 2004 yılında Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan Adapazarı Şeker Fabrikası, Sakarya'da pancar ekim alanlarının azalması nedeniyle işleyeceği pancar ihtiyacını Adapazarı'na 180 kilometre uzaklıkta bulunan Eskişehir'den karşılıyor.

Adapazarı ŞEKER FABRİKASINA Eskişehir'DEN TIR'LARLA PANCAR GETİRİLİYOR

Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI (Sakarya), DHA - ADAPAZARI Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından 2004 yılında Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan Adapazarı Şeker Fabrikası, Sakarya'da pancar ekim alanlarının azalması nedeniyle işleyeceği pancar ihtiyacını Adapazarı'na 180 kilometre uzaklıkta bulunan Eskişehir'den karşılıyor.

Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) Başkanı Ahmet Aya, hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyleyerek 'Kampanya döneminde bu sene 60 bin tonu Adapazarı'ndan 240 bin tonu da Eskişehir'den olmak üzere 300 bin ton pancar işlenecek. Aslında bu rakamı artırabiliriz. Ancak kota sorunu yaşıyoruz' dedi.

Adapazarı'nda 2004 yılında Özelleştirme İdaresi'ne devredilen Adapazarı Şeker Fabrikası, 2005 yılında 45 milyon 750 bin dolar ödenerek Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındı.

1999 yılında meydana gelen deprem nedeniyle büyük ölçüde hasar gören ve 7 yıl atıl kalan Adapazarı Şeker Fabrikasının tamir edilerek yeniden üretime geçirilirken, uzun süre pancar üretimi yapmayan alternatif ürünlere yönelen Adapazarı çiftçisine, yeniden pancar ektirme çalışmaları başlatıldı. Fabrikada kampanya döneminde 750 işçi çalışırken, şekerin yanı sıra yan ürünler de üretiliyor. Kampanya döneminin ardından şeker üretilen pancardan elde edilen küspenin yüzde 20'lik kısmı çiftçiye ücretsiz olarak dağıtılıyor. Fabrikanın satın alınması için finans kuruluşundan alınan borç ise büyük bir yük olarak duruyor. Son olarak kotanın düşürülmesiyle fabrika ancak kendini çevirir hale gelirken, yapılandırma taksitlerinin ödenmesinde de sıkıntı yaşanıyor.

PANCAR EKİMİ ALANLARI AZALDI

Adapazarı Şeker Fabrikasında pancar kampanyasının başlamasıyla pancar dolu TIR'lar fabrikaya gelmeye başladı. Ancak Sakarya'da pancar ekim alanlarının azalması nedeniyle fabrika, pancar ihtiyacını Eskişehir'deki pancar ekim alanlarında anlaşma yaptığı çiftçilerden karşılıyor.

Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, "2011-2012 dönemi için Şeker Kurulu tarafından Adapazarı Şeker Fabrikası için belirlenen 'A' kotası 32 bin 400 ton. Tabi bu sene 'C' şekeri denilen ihraç kayıtlı, yurt dışına ihraç ettiğimiz Londra Borsası'na göre belirlenen; iç piyasada tüketiminin yasal olmadığı şekeri de üretmeyi hedefliyoruz. Fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 99 bin ton. Bize verilen kota 32 bin ton. Yaklaşık yüzde 70 düşük kapasiteyle çalışıyoruz." dedi.

"Eskişehir'DEN PANCAR GELECEK DİYE ALDIK"

Biz, Eskişehir'den pancar gelecek, diye fabrikayı satın aldık diyen Aya, "Adapazarı'nda yaşayan herkes bilir eskiden de vagonlarla şehir merkezine kadar pancar geliyordu Eskişehir'den. Çünkü Eskişehir'de yaklaşık 1 milyon 600 bin ton 4'lü münavebeye göre pancar ekimi var. Eskişehir Şeker Fabrikası'nın yıllık işlediği pancar 750-800 bin ton. Yani bir o kadar daha ekim alanı dışarıda kalıyor. Biz de ekilen bu pancarın bir miktarını sözleşme yaparak alıyoruz. Bununla ilgili Şeker Kurumu'nun kestiği cezalar var kamuoyu biliyor. Adapazarı Şeker Fabrikasının yaşaması için almak zorundayız. Adapazarı'nda hem yeterli ekim alanı yok hem rakip ürün çok ve pancarın içindeki şeker oranı da düşük. Eskişehir'den alınan pancarın 100 kilosundan 16 kilo şeker elde edersiniz; Adapazarı'ndan alınandan 11-12 kilogram. Böyle bir kayıp söz konusu oluyor. Çiftçi bazında da değerlendirdiğimiz zaman Eskişehirli çiftçiler ve Ziraat Odaları bize çok büyük destek veriyor. Biz de Adapazarı Şeker Fabrikası olarak Eskişehir çiftçisine yaklaşık 240 bin ton civarında pancarın karşılığında bir bedel ödüyoruz." diyerek nakliye konusunda da önemli çalışma olduğunu belirtti. - Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title