Haberler

Adana: Zeytinde Verim Kaybı

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, yanlış hasat ve budama yönteminin zeytinde verim düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, yanlış hasat ve budama yönteminin zeytinde verim düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.

Mehmet Güler, yaptığı açıklamada, üreticilerin zeytin için "Bir yıl var yılı, ikinci yıl ise yok yılı" şeklindeki düşüncelerinin yanlış hasat ve budama yönteminden kaynaklandığını belirterek, "Türkiye'de zeytin üretiminde inişli çıkışlı bir grafik var. Bunun birincisi nedeni çeşitlerle ilgili. Türkiye'de 90'a yakın zeytin çeşidi var. İkincisi ise hasatla alakalı. Zeytini genelde sırıkla topluyoruz, yani sopayla vura vura topluyoruz. Bu şekilde topladığımız zaman 1 yıl sonraki dalların meyve verecek olan gözleri zedeleniyor. Sırık yerine ya elle ya da makineyle toplama yapılmalı. Bu şekilde yaptığımız hasatla 1 yıl sonraki dalların daha az zarar görmesi sebebiyle mahsulün daha iyi olduğunu görülür. Üçüncü olarak üreticiler, bir yıl veriyor diğer yıl vermiyor düşüncesiyle var yılından sonra çok şiddetli budama yapıyor. Bu da bir sonraki yılın verimini düşürüyor" dedi.

Zeytini diktikten sonra bakım uygulamaları yapıldığı takdirde 3 yaşından itibaren ekonomik anlamda mahsul verebilecek duruma geldiğini söyleyen Güler, zeytinden; buğday, mısır ve tarla bitkilerinden daha fazla kazanç elde edilebildiğine dikkat çekti.

Adana İl Tarım Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1996 yılında zeytin yaklaşık 4 bin adet, 2004 150 bin, 2005 yılında 660 bin zeytin fidanı dikildiğini belirten Güler, bugün zeytinciliğin, narenciyenin de önüne geçtiğini söyledi. Güler, "Narenciye tarihin belki de en kötü günlerini yaşıyor. Narenciye bahçeleri artık sökülüyor, yerine zeytin bahçeleri yapılıyor. Bu bizim hoşumuza gitmiyor. İşin bu noktaya kadar gelmesini arzu etmedik. Zeytincilik gelişsin diye yola çıktık ama zeytincilik gelişirken narenciye bahçeleri de sökülsün zeytin dikilsin istemedik, istemiyoruz da. Narenciye de bu bölgenin bitkisidir, hatta sembolüdür. Çünkü zeytin dikecek alanımız çok" diye konuştu.

50 yıl sonra Doğu Akdeniz Bölgesi'nde global ısınma nedeniyle yağışlar ve yer altı su kaynaklarının yüzde 30 azalacağına dikkat çekerek sıcaklığın bugüne göre yüzde 10 artış göstereceğini, kar yağışının hemen hemen yok olacağını, sadece sulu tarım yapılan arazilerde üretim yapılabileceğini ifade eden Güler, gelecekte de zeytin tarımının ön plana çıkacağını söyledi. Güler şunları kaydetti:

"3 bin yıl yaşayan zeytin, bölgemizde bugünkü tarih itibariyle 50 yıl sonrası için dahi üreticinin umudu olmaya devam edecek. Ayrıca o günkü ortamda orman yangını ihtimali daha da artacağı, bunun için de orman miktarı gittikçe azalacağı göz önünde bulundurulursa erozyon sorunuyla birlikte orman yangını sorununa da alternatif çözüm olacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title