Haberler

Adana: Tcdd'nin 150. Kuruluş Yıldönümü

Tcdd 6. Bölge Müdürü H. Tahsin Köprülü, Tcdd'nin, Ülkenin Ekonomik Kalkınma Çabasına En İçten İnanç, Azim ve Kararlılıkla Katıldığını, Bu Nedenle Bir Asırdır El Değmemiş Demiryolu Hatlarında İyileştirmeler Yaptığını ve Yeni Teknolojileri Kullanarak Konforlu ve Sağlıklı Hizmet Verdiğini Söyledi.

TCDD 6. Bölge Müdürü H. Tahsin Köprülü, TCDD'nin, ülkenin ekonomik kalkınma çabasına en içten inanç, azim ve kararlılıkla katıldığını, bu nedenle bir asırdır el değmemiş demiryolu hatlarında iyileştirmeler yaptığını ve yeni teknolojileri kullanarak konforlu ve sağlıklı hizmet verdiğini söyledi.

Köprülü, TCDD'nin 150. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1.5 asır önce Türk insanının hizmetine sunulan trencilik hizmetinde, değişen ve gelişen dünya şartlarına uyum sağlamak için büyük çaba sarf edildiğini, bu amaçla el değmemiş hatlarda iyileştirmeler yapıldığını, yeni teknolojilerin kullanıldığını ifade etti. Demiryolu gümrük kapılarının sayısının da artırıldığını belirten Köprülü, "Suriye ile bağlantımızı sağlayan demiryolu gümrük kapılarından Nusaybin ve İslahiye Meydanekmez kapılarına ilave olarak Kilis Çobanbey kapısının açılması için gayret veriyoruz. Bu kapımız da 2007 yılbaşından itibaren ihracatçılarımızın hizmetine girmiş olacak ve Halep'e kadar olan mesafe fiziki olarak kısalmış olacak. Gaziantep-Halep arasındaki mesafe 4 saatten 2.5 saate kadar inecek. Irak'ın içinde bulunduğu durumdan dolayı Suriye bizim için önemli bir çıkış kapısı haline geldi. Bugün itibarıyla bu ülkeye her gün ortalama 160 vagon (Her biri 25 ton) girişi olmaktadır. O nedenle bu kapı başta Gaziantep olmak üzere GAP projesinin hayata geçirildiği bereketli topraklardan Suriye ve Ortadoğu ülkelerine olan ihracatı artacaktır" dedi.

Gaziantep-Mardin-Nusaybin arasındaki hattın 1912 yılında yapıldıktan sonra ciddi anlamda bakım görmediğini, rayların ve travestilerin ihtiyaca cevap vermediğini, özellikle Şanlıurfa'dan Nusaybin arasında trenlerin saatte ancak 15 kilometrelik hız yapabildiğini anlatan Köprülü, "Yapılan çalışmalardan sonra bu hattaki hızımız 60 kilometreye çıktı. Hedef ise 120 kilometrelik hıza ulaşmak. 73 gün gibi kısa bir zamanda 32 trilyon lira harcanarak yapılan bu yatırım kendi işçimizin, mühendisimizin alın teri ile gerçekleştirildi. Bu hattaki iyileşmeler sürecek. Yapılan 60 kilometreye ilave olarak 30 kilometre daha yenileme çalışması gerçekleştirilecek. Bunun için ray ve travestiler sevk edilmeye başlandı" diye konuştu.

"FABRİKALARA ÖZEL RAYLAR DÖŞENDİ"

Dış hatları yenileyip günün şartlarına ve ihtiyaçlarına hazır hale getirirken diğer yandan özel sektör mantığı gibi işletmecilik anlayışını da hayata geçirdiklerini vurgulayan Köprülü şunları söyledi:

"Halkımıza en iyi en verimli en uzum ve en kaliteli hizmeti nasıl sağlayabiliriz. Bunun arayışı içindeyiz. İşte bu bakış açısından hareketle iş yükümüzü ve karlılığımızı artırmak ve öteki taraftan ekonomik sektörlere daha iyi hizmet edebilmek için vagonlarımızı üretim bantlarına çektik. Üretim kapasitesi çok yüksek olan işletmelere özel raylar döşedik. Bu şekilde fabrikanın üretim bandından çıkan bir ürün doğrudan vagonlara yüklenmekte ve gelen yükler de yine aynı şekilde işletmeye indirilmektedir. Adana Çimento Sanayi, Çumra Şeker Fabrikası, Gaziantep Çimento Fabrikası, İskenderun Demirçelik Fabrikası gibi tesisler ray döşediğimiz tesislerden sadece birkaçı. Bir önemli ve farklı bir yenilik de, kişiye özel vagon kiralama yöntemi. Lokomotif göndericiye tahsis ediliyor. Blok Tren Uygulaması adını verdiğimiz sistemle, tren ilk çıktığı yerden varış noktasına kadar direkt olarak beklemeden gidebiliyor. Bu hem müşteri hem de TCDD açısından son derece sorunsuz, daha güvenli, daha verimli olmuştur."

ÇEVRE DOSTU TRENLER GELİYOR

Mevcut dizel motorlu lokomotifleri elektrik enerjisi kullanan lokomotiflerle değiştireceklerini, bunun için alt yapı çalışması kapsamında Osmaniye-Toprakkale-Arana-Mersin-Yenice-Kayseri arasında sinyalizasyon ve elektirifikasyon çalışmasının başlatıldığını belirten Köprülü, Güney Kore'den gelecek olan lokomotiflerle hem TCDD'nin hızının hem de lokomotifin gücünden dolayı yük taşıma kapasitesinin 3 kat artacağını vurguladı. Köprülü ayrıca, enerji kullanım masrafının yüzde 49 oranında azalacağını, böylece TCDD'nin daha rekabetçi hale geleceğini ifade etti.

Yine Güney Kore'den ithal edilecek olan trenlerle yolculara büyük bir konfor sunacaklarını kaydeden Köprülü, şöyle devam etti:

"Bugün Adana-Mersin arasında her gün 29 adet karşılıklı seferimiz var. Günlük 8-12 bin yolcu taşınıyor. İki nokta arasındaki mesafe ancak 67 dakikada alınabiliyor. Ray ve travestilerde yapılan çalışmalar sonucunda bu hattımız da hızlı trene hazır hale getirilmiş oldu. Bu hat için 4'er vagondan oluşan 10 adet lokomotif gelecek. Bugün 67 dakikada gidilen mesafe 40 dakikaya düşecek. Hepsi klimalı olan trenle yolcularımız hem zamandan kazanacak hem de daha konforlu bir ortamda seyahatin keyfini çıkaracak."

KAZALAR YÜZDE 90 AZALDI

Sık sık kazalara neden olan ve can ve mal kaybı getiren hemzemin geçit sayısının azaltıldığını söyleyen Köprülü, "Adana-Mersin arasındaki 67 kilometrelik mesafede 56 adet hemzemin geçit vardı. Her yıl 30 kadar insanımız bu hemzemin geçitlerde can veriyordu ve 100'e yakını da yaralanıyordu. TCDD kendi görevi olmamasına rağmen bu görevi de üstlendi. Yüksek Planlama Kurulu kararıyla ilgili belediyeler, Karayolları ve İl Özel İdareleri'nin üstlenmesi gereken hemzemin geçitler için çalışma başlattık. İki merkez arasındaki hemzemin geçit sayısı 33'e düşürüldü. Bunların yüzde 90'ı bekçili, kontrollü, bariyerli hale getirildi. Can ve mal kayıplarında yüzde 90 azalma oldu" dedi.

Bu yıl ilk kez başlatılan çalışmayla gar ve istasyonların daha kullanışlı ve daha verimli hale getirilmesini sağladıklarını ifade eden Köprülü, "Temiz Gar, Temiz İstasyon" sloganıyla başlatılan çalışma kapsamında Konya-Mardin arasındaki 120 gar ve istasyonun bakımdan geçirildiğini söyledi.

"Sorunsuz Tren Zamanında Giden Tren" sloganıyla yeni başlatılan uygulamada, bütün yolcu trenlerine üst düzey yöneticilerin refakat etmesinin kararlaştırıldığını vurgulayan Köprülü, vagonlara binen ve yolcularla birlikte olan müdürlerin, trenin ilk hareketinden varış noktasına kadar olan sürede yolculuğun en güvenli ve en sorunsuz şekilde yapılması için uğraş verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title