Haberler

Adana: Müzelerde Sayım Başladı

Topkapı Sarayı ile Uşak ve Kahramanmaraş müzelerinde yaşanan hırsızlık olaylarının ardından Adana'daki Arkeoloji ve Etnografya müzelerinde tarihi eser sayımı başladı.

Topkapı Sarayı ile Uşak ve Kahramanmaraş müzelerinde yaşanan hırsızlık olaylarının ardından Adana'daki Arkeoloji ve Etnografya müzelerinde tarihi eser sayımı başladı.

Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Tosun, Topkapı Sarayı ile Uşak ve Kahramanmaraş müzelerinde yaşanan tarihi eser hırsızlığından sonra Türkiye'deki tüm müzelerin harekete geçirildiğini ve tarihi eser sayımının başladığını ifade etti. Tosun, "Adana'da da Etnografya ve Arkeoloji Müzesi'nde toplam 46 bin 500 tarihi eser bulunmakta. Tarihi eserlerin sayımı için bakanlık tarafından oluşturulan 3 komisyon görev yapıyor. Sikke sayımı komisyon üyeleri kazıda olduğu için başlamadı. Kazılar bittikten sonra sayıma başlayıp, tamamlayacaklar. Envanter ve diğer tarihi eserlerin sayımı başladı ve en kısa sürede bitirilecek. Diğer müzelerdeki gibi sahte bir tarihi esere rastlanma durumu olursa, komisyon bakanlığa gerekli bilgileri verecek ve yasal işlem başlatılacak. Ancak Adana'da böyle bir şeyle karşılaşacağımızı sanmıyorum" dedi.

Tarihi eserlerin çok iyi korunduğunu vurgulayan Tosun, "Müzede alarm sistemi bulunmakta. Benimle birlikte 9 uzman arkadaşta şifre bulunuyor. Akşam nöbetçi arkadaş kendi şifresini giriyor. Bunun dışında bir şifre girildiğinde, Aselsan farklı bir şifre girildiğini tespit ediyor. Bu sistemde hırsızlık yapılması çok zor. Ayrıca depolara kimse inemiyor. Anahtarlar çelik kasada korunuyor. Çelik kasanın anahtarı da 3 kişide bulunuyor. Bunların biri olmadan çelik kasa açılmıyor. Kasa açılmadan önce tutanak tutuluyor, kayıtlara geçiliyor, sonra açılıyor. Ayrıca gün içerisinde 8 saat vardiyayla çalışan güvenlik görevlisi ve bekçi arkadaşlar bulunmakta. Bunların dışında bakanlıkla gerekli yazışmalar yapıldı, en kısa sürede güvenlik kamerası sistemine geçilecek" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title