Haberler

Adana: "Deprem Ve Yapı Denetimi" Paneli

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Türkiye'de depremlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını, bu yüzden depremin yol açtığı zararın en aza indirilmesi için yapı denetimine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Türkiye'de depremlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını, bu yüzden depremin yol açtığı zararın en aza indirilmesi için yapı denetimine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen "Deprem ve Yapı Denetimi" panele konuşmacı olarak katılan Eyidoğan, Türkiye'nin deprem konusunda bir çok eksiğinin bulunduğuna dikkat çekti. 1966 yılında Varto'da meydana gelen depremde, bir çocuk yurdunun enkaz manzarası ile 2003 yılındaki Bingöl Depremi'ndeki çocuk yurdu enkazının birbirinden farkı olmadığını belirten Eyidoğan, "40 yıl önceki manzara ile bugünkü manzaranın aynı oluşu düşündürücüdür. Demek ki, bir takım önlemlerin artık alınması gerekiyor. Türkiye deprem kuşağında ve bunu değiştiremeyiz. Türkiye'deki depremlerin önüne geçmek mümkün değil. Depremi önleyemeyiz ama zararlarını en aza indirebiliriz. Bu nedenle bilimsel bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Yapı denetimi ise depremde can ve mal kaybını en aza indirmenin olmazsa olmazıdır. Yapı denetimleri konusunda uzman müteahhit ve mühendislere büyük görevler düşüyor" dedi. En son yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin 191 ülke arasından afetlerde en fazla kayıp veren 5. ülke, yıllık afet ölüm oranı 900 ile dünyada 3. ülke konumunda olduğuna işaret eden Eyidoğan, "Bu rakamlar iç açıcı değil. Afet zararları bir ülkenin gelişmişlik seviyesini belirler. Son 60 yılda 60 binden fazla insanımız hayatını kaybetti" diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Ali Olgun ise, depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesi için zemin etütlerinden projelendirmeye, kullanılan malzemeden imalata kadar her safhada gerçek mühendislik hizmetlerinin aranması gerektiğini belirterek, "Bugün ucuz yapma ve kar etme düşüncesiyle yaptırılan binalar, yarın bir anda yüzlerce insanımızın mezarı olabilir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title