Haberler

Adana'daki "Sahte Diploma Çetesi" Davası

Adana ve Şanlıurfa'da öğretmen adaylarının 45-60 bin liraya ücret karşılığı özel öğretim öğretmeni ve kendi branşları dışındaki alanlara atanması için sahte diploma hazırlandığı iddiasıyla ilgili 88 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Adana ve Şanlıurfa'da öğretmen adaylarının 45-60 bin liraya ücret karşılığı özel öğretim öğretmeni ve kendi branşları dışındaki alanlara atanması için sahte diploma hazırlandığı iddiasıyla ilgili 88 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki benzer dosyayla birleştirilmesiyle sanık sayısı 88 olan davanın duruşmasına, çetenin elebaşı olduğu iddia edilen tutuklu Ziya Kadiroğlu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden benzer dava dosyasının görülmekte olan dosyayla birleştirildiğini söyledi.

Söz verilen tutuksuz sanıklardan G.Y.B. ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Kpss için gittiği kursta tanıştığı Osman adındaki kişi sayesinde atamasının yapıldığını anlatan G.Y.B, şöyle devam etti:

"Tanıştığım kişi bana bütün olayın doğru tercih yapmakta olduğunu söyledi. Birlikte müracaat ettik. Gerekli şifre ve belgeleri ona verdim. Ayrıca Ankara'ya gideceğinden masraflar olacağını söyleyerek benden 15 bin lira para istedi. Ancak ben kendisine 6 bin 500 lira verdim. Osman benden daha fazla para istemedi. Tercihlerin yapılmasından sonra beni aradı, gerekli işlemleri yaptığını söyledi. Sonrasında atamam yapıldı. Atamam yapılan okula gittiğimde branşım olan resim işi değil özel eğitim öğretmenliği olarak atandığımı gördüm. Okulda özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için resim eğitimi ile ilgili ders aldığımdan atanmamın normal olduğunu düşündüm. 10 ay kadar çalıştım."

Çetenin elebaşı olduğu ileri sürülen Kadiroğlu ise birleşen dosyada aleyhine olan hususları kabul etmediğini söyledi.

Suça konu birçok belgenin içinde bulunduğu taşınabilir belleğin kendisine ait olmadığını tekrarlayan Kadiroğlu, "Bellek içerisindeki fotoğraflar da sosyal medya üzerinden temin edilip aktarılmış olabilir. Üzerime kurulan komplo nedeniyle yaklaşık 16 aydır tutukluyum. Tahliyemi istiyorum." ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, Kadiroğlu'nun yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. Davada tutuklu sanık kalmadı.

Dava konusu olaylar

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Şubat 2016'da başlattığı soruşturma kapsamında sahte lisans diplomaları ile 29 öğretmen adayının atamasının yapıldığı belirlenmişti. Öğretmen adaylarının sahte diploma çıkarılması için Adana'daki şüphelilerle irtibata geçtiğinin belirlenmesi üzerine Şanlıurfa'daki Cumhuriyet savcısı yetkisizlik kararı ile dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Öğretmen adaylarının hazırlanan sahte diplomalarla branşları dışındaki alanlarda atanmalarının sağlandığı iddiasıyla dava açılmıştı.

Diğer dosyayla ilgili iddianamede ise sahte diplomalarla öğretmen atamalarının Hatay, Adana, Mardin, Mersin, Nevşehir, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Batman, Kilis il merkezleri ve ilçelerdeki zihinsel engelliler ve özel eğitim okullarına yapıldığı belirtilmişti.

Birleştirilen iki dava dosyasında da tutuklu Ziya Kadiroğlu'nun çetenin elebaşı olduğu iddia edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Şanlıurfa KPSS Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title