Haberler

Adana'da Ürün Destek Primi Kuyruğu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarafından 2007 Yılı Ürün Destekleme Priminin Verileceğinin Duyurulmasının Ardından Çiftçiler, Dosyalarını Teslim Etmek İçin Tarım İlçe Müdürlükleri Önünde Uzun Kuyruk Oluşturdu. Bazı Çiftçiler Kuyrukta Beklerken Bahçede Uyuyakaldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılı ürün destekleme priminin verileceğinin duyurulmasının ardından çiftçiler, dosyalarını teslim etmek için tarım ilçe müdürlükleri önünde uzun kuyruk oluşturdu. Bazı çiftçiler kuyrukta beklerken bahçede uyuyakaldı.

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, 2007 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerinin destekleme prim tutarlarını belirledikten sonra bu uygulamadan yararlanmak isteyen çiftçilerin kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir 7-15 Nisan tarihleri arasında bağlı bulundukları ilçe tarım müdürlüklerine başvurması gerektiğini açıkladı. Bunun üzerine Adana'nın merkez ilçesi Yüreğir Tarım İlçe Müdürlüğü önünde çiftçiler uzun kuyruklar oluşturdu. Sabahın ilk saatlerinde gelen çiftçiler dosyalarını teslim etmek için birbiriyle yarıştı. Dosya teslim etmek için beklerken yorulan kimi çiftçiler bahçede uyuyakaldı. Kimi çiftçiler ise bahçede oturarak arkadaşlarıyla sohbet ederken, bazı çiftçiler de kaldırıma oturarak sıranın kendisine gelmesini bekledi. Sırada bekleyen çiftçiler prim almak için dosyanın hazırlanması ve verilme süresinin çok kısa olduğunu söyleyerek, "Bu nedenle uzun kuyruklar oluşuyor. Sabah saat 07.00'dan beri burada bekliyoruz. Çiftçiye zulüm bitmeyecek" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2007 yılı ürünü destekleme primi miktarını, kütlü pamukta kilogram başına 29 YKr (sertifikalı 34,8 YKr), yağlık ayçiçeğinde de 20 YKr olacak. Aynı şekilde 2007 ürünü soya fasulyesine kilogram başına 22 YKr (sertifikalı 26,4 YKr), dane mısıra 2 YKr, aspir ve kanolaya 22 YKr, zeytinyağına da 20 YKr destek sağlanacak.

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 15 Nisan, dane mısır için de 30 Nisan akşamına kadar başvuruda bulunacak. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecek. Destekleme prim ödemesinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi de 2 Haziran 2008 olarak belirlendi. Ancak üreticiler, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerini 1 Ekim 2008 tarihine kadar teslim edebilecek.

(FK-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title