Haberler

Adana: Çukurova "Beyaz Altına" Geri Dönüyor

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, Çukurova'nın bu yıl pamuğa tekrar dönüş yaptığını belirterek, geçen yıl 37 bin hektar alana ekilen pamuğun, bu yıl 55 bin hektar alana ekildiğini söyledi.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, Çukurova'nın bu yıl pamuğa tekrar dönüş yaptığını belirterek, geçen yıl 37 bin hektar alana ekilen pamuğun, bu yıl 55 bin hektar alana ekildiğini söyledi.

Coşkuntuncel, 1980'li yıllarda 200 bin hektar alanda pamuk ekimi yapılırken, daha sonraları uygulanan yanlış fiyat ve teşvik politikalarından dolayı Çukurova'da "beyaz altın" olarak bilinen pamuğun bitme noktasına gediğini, ancak bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 50-60 oranında artış olduğunu belirtti. Coşkuntuncel, "Geçtiğimiz yıllarda buğday ve mısıra yönelen çiftçi, bu ürünlerden istediği verimi alamayınca pamuğa dönüş yaptı. Mısır ve buğdayda uygulanan yanlış teşvik primi, fiyatların düşük olması çiftçiyi tekrar beyaz altına yöneltti. ABD pamuk üreticisine geçmiş yıllarda 1 milyar dolar prim verirken, Türkiye 250 milyon dolar verdi. Bu da pamuk çiftçisini bitirme noktasına getirdi. Ancak bu yıl verilen pamuk priminin yeterli olması çiftçiyi tekrar pamuğa yöneltti. Türkiye ve Çukurova şimdi doğru yolda. Türkiye ve Adana ekonomisinin canlanması pamuk ekim alanlarının çoğalmasıyla doğru orantılı" dedi.

Türkiye ve Çukurova için pamuğun çok önemli olduğuna dikkat çeken Coşkuntuncel, şunları kaydetti:

"Pamuk, tekstil ve konfeksiyon sanayiinde kullanılıyor, bu da ithalatın yüzde 35-40'lık bölümünü oluşturuyor. Pamuk ekim alanlarının artmasıyla bu sektörlerdeki açık ortadan kalkacaktır. Pamuk ile sanayi içi içedir. Tekstil ve konfeksiyonun yanı sıra yağ ve tohum sanayii de pamukla yakından ilgilidir. Türkiye de pamuk ekim alanları daraldığı için yağ, tekstil, konfeksiyon ve tohum alanında milyarlarca dolar ithalata gitmekte. Türkiye'nin lif pamuk ihtiyacı 1 milyon 350-400 bin ton, üretimi ise 850 bin ton. Her yıl 500 bin ton civarında işlenmiş pamuk açığı oluyor. Bunu da Yunanistan ve ABD'den karşılıyoruz. Ama dünyada pamuk piyasasını Çin ve ABD belirliyor. Petrolden sonra en fazla döviz ödediğimiz pamuğun Türkiye'deki üretimini artırmak için teşvik verilmesi lazım. Her yıl ithalata 1.5 milyar dolara yakın döviz ödüyoruz. Ekim alanlarının artması dövizin dışarıya gitmesini önleyecek. Sadece geçen yıl 680 bin ton pamuk ithal edildi ve pamuğa 1 milyar dolar para harcandı."

1980'li yıllarda Türkiye ekonomisinde 4. sırada yer alan Adana'nın, bugünlerde 20. sıralara gerilediğini ifade eden Coşkuntuncel, "Bu gelişme pamuk ekim alanları ile doğru orantılı. Çiftçinin tekrar pamuğa dönmesiyle birlikte Adana da eski günlerine dönecek. Bu yıl devletin doğru prim uygulaması sonucunda çiftçi tekrar pamuğa döndü. Bu da ülke ekonomisine direk yansıyacak" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title