Haberler

Adana: Adana'ya Cezayir Soykırımı Anıtı

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Fransa Parlamentosu'nun Sözde Ermeni Soykırımının İnkarının Suç Sayılmasını Öngören Yasa Teklifini Kabul Etmesi Halinde, Adana'ya Cezayir Soykırımı Anıtı Dikmeyi Kararlaştırdı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi halinde, Adana'ya Cezayir Soykırımı Anıtı dikmeyi kararlaştırdı.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak başkalığında toplandı. Fransa'nın sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili gündem maddesini görüşen belediye meclisi, Fransa Parlamentosu'nun yasa teklifini kabul etmesi halinde, Adana'ya Cezayir Soykırımı Anıtı dikmeyi kararlaştırdı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak meclisin verdiği yetkiyle Cezayir Soykırımı Proje Yarışması düzenleyecek. Yarışma sonucunda yaptırılacak Cezayir Soykırımı Anıtı, Cezayir'in bağımsızlık günü olan 5 Temmuz'da Türkiye'nin en büyük parklarından biri olan Merkez Parkı'na dikilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yaptığı açıklamada, Fransa Parlamentosu'nun olumsuz tavrını sürdürmesi ve yasa teklifini kabul etmesi halinde, 31 Ekim'de Ankara'da yapılacak Türkiye Belediyeler Birliği Toplantısı'nda belediye başkanlarına, Fransız mallarını ülke genelinde boykot etme çağrısında bulunacağını söyledi. Durak, "Gerçek soykırım, Osmanlı nereden çekildiyse orada gerçekleşti. Ben her tarafı dolaştım. Bosna'ya gittim, Osmanlı döneminde çok mutlu olduklarını söylediler. İki ay önce Lübnan'daydım. Orada da yine Osmanlı gittikten sonra huzursuzluğun dinmediği ortada. Türkler tarih boyu adaletin en büyük örneğini sergilemişlerdir. İslam'da zorlama olmadığını ortaya koymuşlar, zorla kimseyi Müslüman yapmamış, malına tecavüz etmemişlerdir. Fransa insanların fikir özgürlüğüne gem vurmaya çalışıyor, bu olay yakışmıyor. Onun için kusura bakmasınlar biz de onlara başka bir şey hatırlatacağız. 1,5 milyon Cezayirlinin İstiklal Savaşı verirken katledildiği günleri hatırlatacağız. Cezayir Soykırımı Anıtı yapılması için proje yarışması yapılmasına ve 5 Temmuz 2006'da Cezayir'in bağımsızlık yıldönümünde de dikilmesine karar verdik" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title