Haberler

Adana: Adana'da Köle Çocukları Jandarma Kurtardı

Adana'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki İllerden İşçi Simsarları Tarafından Ailelerinden Haftalık 40-50 YTL'ye Kiralanarak Pamuk Tarlaları ve Narenciye Bahçelerinde Köle Gibi Çalıştırılan 58 Çocuk, Jandarmanın Operasyonuyla Kurtarıldı.

Adana'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden işçi simsarları tarafından ailelerinden haftalık 40-50 YTL'ye kiralanarak pamuk tarlaları ve narenciye bahçelerinde köle gibi çalıştırılan 58 çocuk, jandarmanın operasyonuyla kurtarıldı.

Edinilen bilgiye göre, Van, Siirt, Batman, Ağrı, Bingöl, Muş ve Bitlis başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerinden getirilen 10-18 yaşları arasındaki çocuk ve gençlerin pamuk tarlalarında ve narenciye bahçelerinde çalıştığı yönünde yerel bir televizyonda yayınlanan haber üzerine harekete geçen Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi ekipleri, Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Solaklı Beldesi'nde kepenklerinde "kiralık" yazan, depo olarak kullanılabilecek 2 ayrı yere akşam baskın düzenledi. Savcılık izniyle yapılan aramada, depolar içerisinde, çocuklar balık istifi şeklinde narenciye kasaları üzerine ve yere serilen şiltelerde uyurken bulundu.

58 çocuk ve gencin alınan ifadelerinde ailelerinden 40-50 YTL'ye kiralanıp, Adana'ya getirilerek, köle gibi çalıştırıldıkları ortaya çıktı. Haftada 40 YTL aldıklarını söyleyen çocuklardan bazıları, bazen keyfi olarak cezalandırıldıklarını haftalıklarının kesildiğini, eksik verildiğini veya hiç verilmediğini iddia etti.

Çocukların yemek, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını aynı depolarda giderdikleri anlaşıldı.

Kamyon kasalarına bindirilip Adana ve Mersin ile ilçelerindeki bahçe ve tarlalara götürülen işçi çocukların yaklaşık 10 saat çalıştırıldıktan sonra yine barındırıldıkları depoya getirildikleri tespit edildi.

Çocukların, son olarak Mersin'in Erdemli İlçesi'nde R.T.'ye ait narenciye bahçesinde ve aynı kişinin Adana'da kiraladığı bir başka narenciye bahçesinde çalıştırıldığı belirlendi. Jandarma, ailelerinden kiraladığı çocukları ağır koşullarda çalıştırdığı iddiasıyla 1 kişiyi gözaltına aldı.

Olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title