Haberler

Adana: Adana'da Btc Bereketi

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın (BTC) devreye girmesiyle birlikte, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin (TAYSEB) yıllık ticaret hacminin 1,5 milyar doları aşacağı bildirildi. TAYBES yetkilileri, Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Ceyhan'ın önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin Rotterdam'ına dönüşeceğini ve bu durumun dev şirketleri de heyecanlandırdığını kaydetti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın (BTC) devreye girmesiyle birlikte, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin (TAYSEB) yıllık ticaret hacminin 1,5 milyar doları aşacağı bildirildi. TAYBES yetkilileri, Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Ceyhan'ın önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin Rotterdam'ına dönüşeceğini ve bu durumun dev şirketleri de heyecanlandırdığını kaydetti.

BTC'nin açılmasıyla birlikte büyük hareketlilik kazanacak olan bölgede, TAYSEB'in de bu canlanmadan çok karlı çıkacağı kaydedildi. TAYSEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, BTC'nin devreye girmesi ve İSDEMİR'in 2007 yılında yassı ürün üretimine başlamasıyla yatırımlarda hızlı bir artış bekleniyor. TAYSEB'in yılık ticaret hacminin 1,5 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

TAYSEB yetkilileri, BTC ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların da bölgeye gözünü diktiğini belirterek, Çalık Enerji ve Petrol Ofisi'nin Ceyhan'a rafineri kuracağını ve yıllık rafineri kapasitesinin 10 milyon ton olacağı kaydedildi. Serbest bölgede bir çok firmanın ön çalışmalar yaptığı ve 20 firmanın yatırıma hazır olduğu bildirildi.

Asrın projesinin hayata geçmesiyle birlikte petrokimya, gübre, rafineri ve tershane tesislerinin serbest bölgede kurulacağına dikkat çeken TAYSEB yetkilileri, "BTC'nin açılmasıyla birlikte, bu alan cazibe merkezi haline geldi. Ham petrolün tüm dünyaya buradan verilmesi, gemi trafiğini artıracak. Bu da serbest bölgede tersane kurulmasına neden olacak. Limana yaklaşan bütün gemiler, serbest bölgede bakımını yaptıracak. Böylece serbest bölge daha da gelişecek. Petrolü taşıması bile Ceyhan'a bir katma değer kazandıracak. Bölgede rafineri yapımı için yer tespit çalışmaları devam etmekte. Petrol Ofisi ve Çalık Enerji, 10 milyon ton kapasitede rafineri kuracak. Bunların yanı sıra petrol atıklarından dolayı çevrede gübre tesisleri kurulacak. Tüm bunların etkisi ile 5 bin istihdam sağlanacak" dediler.

Yetkililer ayrıca, İskenderun Adana bölgesinin 70-80 km sahil bandı olduğunu ve ileride Marmara Bölgesi'ndeki sanayi bölgesini geçeceğini vurgulayarak, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın devreye girmesiyle birlikte, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne petrokimya yatırımları için ilginin artacağı bekleniyor. Ön çalışmalarını yapan firmalar var demir-çelik sektörü ve tersanecilik sektörü hızla ilerliyor. 2005 yılı itibariyle yatırımcıların bölgeye ilgisi arttı. BTC'de petrolün akmasıyla birlikte bölge daha da hareketlendi. Özellikle petrol ve petrol türevleri ile petrokimya konularında yatırım yapacak firmalar, önümüzdeki yıllarda bölgeyi yatırım yapmak için tercih edecekler. İSDEMİR'in 2007 yılından itibaren yassı ürün üretimine geçmesiyle İskenderun Körfezi önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. TAYSEB, beklenen gelişmeyi göstererek, ülke ekonomisi içindeki yerini alacak. İleriki yıllarda bölge, Marmara'yı sanayi açısından geride bırakacak" diye konuştu.

TAYSEB'in 2004 yılı işlem hacminin 70 milyon dolar olduğunu belirten yetkililer, devam eden yatırımların devreye girmesi ile kısa vadeli süreçte işlem hacminin 1,5 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini öngördüklerini ifade etti.

KİMLER ATAKTA?

Dünyanın en büyük serbest bölgesi olarak adlandırılan Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin BTC ile birlikte yeniden hayat bulacağına dikkat çekilerek, "BTC hayata geçer geçmez serbest bölgede de büyük canlanma yaşandı. Tekfen, Tarım Kredi Kooperatifi ve Kamu ortaklığı ile TAYSEB'de, bu yıl 2 milyon doların üzerinde altyapı çalışması gerçekleşti. İlk yatırımcı firma ise Başer Kimya olacak. Başer Kimya, 100 bin metrekarelik alan üzerine petrokimya tesisleri kurdu. En önemlisi de serbest bölge içinde termik santral kurma projesi. Siemens, Alman Steang ile termik santral kurma projesini hazırladı. Yatırım izni alındığında Siemens, 1 milyar doların üzerinde bir yatırımı gerçekleştirecek. Santral, yap işlet modeli ile kurulacak, 2 x 550 m.w. gücünde olacak. Bir yıl hazırlık olmak üzere 4 yıl içinde devreye girecek. Tepe Grubu da yine Alman Knauf firmasi ile alçı panolar üretecek. Alçı panolar, termik santralin atığı olarak arıtma tesislerinden çıkan kükürtün değerlendirilmesi ile elde edilecek. TOROS Gübre, Ceyhan bölgesinin en büyük yatırımı. Irak boru hattı için kurulan Yumurtalık tesislerinin ardından bölgeye geldi. 1981 yılında devreye giren Toros Gübre, yılda 1.2 milyon ton üretim gerçekleştiriyor. Toros Gübre'nin yatırımı, bölgeye hayat ve dinamizm getirdi. 1000 kişinin çalıştığı tesislerde, okuldan, sosyal tesislere kadar her türlü imkan var. Gemilere yükleme işleminin yaptığı iskeleler ise Siemens'in enerji üretim için ithal edeceği kömürlerin boşaltımında da hizmet verecek. Böylece, Toros Gübre'nin iki iskelesi, yeni yatırımcılar için maliyet düşürücü bir unsur olacak. Sanko, yine bölgeye 150 milyon dolar ile başlayıp 1 milyar dolara çıkacak ve 3 bin kişinin istihdam edileceği bir yatırım yapacak. Sanko bu yatırımı ile polipren üretecek" dedi.

TAYBES yetkilileri, Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Ceyhan'ın önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin Rotterdam'ına dönüşeceğini ve bu durumun dev şirketleri de heyecanlandırdığını kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title