Haberler

Adana: ABD'nin Adana Konsolosu, Zeytin Üreticilerini Ziyaret Etti

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, Türkiye'nin Yakın Gelecekte Dünyanın Sayılı Zeytinyağı Üreticisi Olacağını Söyledi.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, Türkiye'nin yakın gelecekte dünyanın sayılı zeytinyağı üreticisi olacağını söyledi.

ABD'nin Adana Konsolosu Eric F. Green, Doğu Akdeniz Zeytin Birliği'ni ziyaret ederek, bölgede ve Türkiye'de zeytin üretimiyle ilgili bilgi aldı. Güler ziyarette, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca bu yıl 170 bin ton olacağı açıklanan zeytinyağı üretiminin, özel sektör kuruluşlarına göre 200 bin tonu geçeceğinin ve bunun her yıl artarak devam edeceğinin öngörüldüğünü, birkaç yıl içinde Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin 300 bin ton trendini yakalayabileceğini kaydetti.

1963 yılında başlatılan ve 1965'de çeşitli nedenlerle iptal edilen 200 milyon zeytin fidanı dikilmesiyle ilgili projenin yeniden canlandırıldığını ifade eden Güler, "Bölgemizde son 10 yılda dikilen zeytin fidanı sayısı 10 kat artış gösterdi. Türkiye'de zeytin ağacı sayısı, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda 20 milyon adet iken 2005 yılı itibariyle 107 milyona çıktı. Bu rakamın kayıt dışı olanlarla birlikte 130 milyon adet olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, ülkemizde üretilen zeytin fidanlarının yüzde 50'si Doğu Akdeniz Bölgesi'nde dikiliyor" dedi.

Dünyada zeytinyağı tüketiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan İspanya'da 2005 yılından bu yana yaşanan zeytinyağı krizinin 5 yıl süreyle devam edeceğinin tahmin edildiğini belirten Güler, bu boşluğu daha fazla üreterek dolduracak Türkiye'nin ihracat sorunu bulunmadığını söyledi.

Dünya zeytin üretiminin 18 milyon ton, zeytinyağı üretiminin ise yaklaşık 3 milyon ton olarak tespit edildiğini, ilk üç sırayı İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın oluşturduğunu hatırlatan Güler, hükümetin zeytin yetiştiricileri için sağladığı dekar başına 250 YTL destek priminin kesintisiz olarak devam ettirildiği taktirde, önümüzdeki 10 yıl içinde, önce İspanya'nın bugünkü ağaç sayısını, daha sonra toplam zeytin ve zeytinyağı üretimini yakalayabileceklerini vurguladı. Türkiye'nin bu durumda, dünyada "Yeşil petrol" olarak bilinen önemli bir zeytinyağı ihracatçısı konumuna yükselirken, her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık yapılan bitkisel yağ ithalatına da gerek kalmayacağına ayrıca zeytinyağı ihracatı yoluyla yılda 3 milyar dolarlık döviz geliri sağlanacağına dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title