Haberler

Adalet Bakanlığı'ndan Açıklama

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin 13 Haziran 2008'de Yaptığı Açıklamanın Ardından Adalet Bakanlığı'nı Göreve Çağırdığı ve Adalet Bakanı'nın Soruşturma Başlatmaları İçin Cumhuriyet Savcılarına Talimat Vermesi Gerektiği Şeklindeki Haberlerle İlgili, "Adalet Bakanı'nın Hazırlık Soruşturması Başlatılması ve Kamu Davası Açılması İçin Cumhuriyet Savcılarına Emir ve Talimat Verme Gibi Bir Yetkis...

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin 13 Haziran 2008'de yaptığı açıklamanın ardından Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdığı ve Adalet Bakanı'nın soruşturma başlatmaları için cumhuriyet savcılarına talimat vermesi gerektiği şeklindeki haberlerle ilgili, "Adalet Bakanı'nın hazırlık soruşturması başlatılması ve kamu davası açılması için cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1412 sayılı eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 148. maddesinde düzenlenen "Adalet Bakanı'nın kamu davası açılması için cumhuriyet savcılarına emir verme yetkisi"nin Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 5219 sayılı kanunla kaldırıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Ayrıca temel ceza yasaları reformu kapsamında yürürlükten kaldırılan 1412 sayılı CMUK'un yerini alan 5271 sayılı yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da (CMK) Adalet Bakanı'na böyle bir yetki tanınmamıştır. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK'da 'yargı bağımsızlığı' ilkesi göz önünde bulundurularak, ihbar veya şikayet üzerine ya da re'sen hazırlık soruşturması başlatma ve dava açma yetkisi cumhuriyet savcılarına verilmiştir. 5271 sayılı CMK'nın 161. maddesinde, 'Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar' hükmü yer almaktadır. Aynı kanunun 'Kamu Davasının Açılması' başlıklı bölümünde, kamu davasını açma görevinin cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirileceği, soruşturma evresi sonunda toplanan delillerin suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturması halinde iddianame düzenleneceği belirtilmiştir. Yukarıda açıklandığı gibi Adalet Bakanı'nın, hazırlık soruşturması başlatılması ve kamu davası açılması için cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır" denildi.

Açıklamada ayrıca, kamuoyu gündemine gelen bazı olaylarla ilgili olarak sık sık Adalet Bakanı'nın cumhuriyet savcılarına emir ve talimat vermesinin talep edilmesi nedeniyle 28 Şubat 2008 tarihinde de Adalet Bakanı'nın bu konuda yetkisinin bulunmadığına ilişkin benzer bir açıklama yapıldığı hatırlatıldı.

(YZE-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title