Haberler

İHEP KAPSAMINDA BİR HEDEF DAHA HAYATA GEÇİYOR

Güncelleme:

İHEP KAPSAMINDA BİR HEDEF DAHA HAYATA GEÇİYOR ADALET BAKANLIĞI İLE ANKARA ÜNİVERSİTESİ 'İNSAN HAKLARI SERTİFİKA PROGRAMI' DÜZENLEYECEK Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi (AÜ) arasında İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) çerçevesinde "İnsan Hakları Sertifika Programları" düzenlenmesine dair...

İHEP KAPSAMINDA BİR HEDEF DAHA HAYATA GEÇİYOR

ADALET BAKANLIĞI İLE ANKARA ÜNİVERSİTESİ 'İNSAN HAKLARI SERTİFİKA PROGRAMI' DÜZENLEYECEK

Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi (AÜ) arasında İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) çerçevesinde "İnsan Hakları Sertifika Programları" düzenlenmesine dair iş birliği protokolü imzalandı.

"Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla açıklanan İHEP kapsamında, insan hakları konusunda farkındalığı artırmaya yönelik bir adım daha atıldı. İHEP'te öngörülen "insan hakları eğitimi konulu sertifika programları düzenlenmesi" faaliyeti kapsamında Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İNSAN HAKLARI ALANINDA TECRÜBEYE SAHİP 10 KİŞİDEN 'DANIŞMA KURULU' OLUŞTURULACAK

Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın imzaladığı "İnsan Hakları Sertifika Programları" düzenlenmesine dair protokol ile Adalet Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi temsilcilerinin bulunduğu "Temsil ve Yürütme Kurulu" ile insan hakları alanında tecrübeye sahip 10 kişiden "Danışma Kurulu" oluşturulacak.

AYM VE AİHM'DE GÖREVLİ HUKUKÇULARDAN DESTEK ALINACAK

Sertifika programlarının içeriği, yer ve zamanı ile verileceği hedef kitle, bakanlık ve üniversite temsilcilerinden oluşan Temsil ve Yürütme Kurulunca belirlenecek. Protokolün geçerlilik süresi, imza tarihinden itibaren iki yıl olacak. Bu sürenin bitiminde, protokolün birer yıllık sürelerle uzatılabilecek. Protokol kapsamında gerçekleştirilecek sertifika programlarında, başta Ankara Üniversitesi olmak üzere, farklı üniversitelerden insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen yerli ve yabancı akademisyenler ile kamuda görevli eğiticiler yer alacak. Ayrıca, bu süreçte Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) görevli hukukçulardan da destek alınabilecek.

İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ YÜKSELTİLMESİ ETKİN ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Protokol imza töreninde konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul, hukuk ve insan hakları alanında gerçekleştirilen reform çalışmalarının belirli bir plan ve program dahilinde yürütüldüğünü söyledi. Bu kapsamda hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ve İHEP'in uygulanmasına ve insan hakları standartlarının yükseltilmesine etkin şekilde devam edildiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Moğul, "Bir yandan insan haklarına yönelik proje ve çalışmalarda sertifika sahiplerinin uzmanlıklarından faydalanılması da öngörülmüştür. Böylece, sertifikanın talep gören, kredibilitesi yüksek bir belge olması amaçlanmıştır. Bu nedenle insan haklarına yönelik çalışmalarda katılımcı bir anlayışla ve ortak akıl temelinde hareket edilmesini de ayrıca bakanlık olarak önemsiyoruz. Protokolün, ülkemizdeki insan hakları kültürünün yaygınlaştırılmasına ve bilinç düzeyinin artırılmasına da katkı sunacağına inanıyorum. Protokol kapsamında, ilk sertifika programının şubat ayında başlayıp dönem sonunda da bitirilmesini ümit ediyorum. " dedi.

SERTİFİKA PROGRAMI İLE ÜNİVERSİTENİN BİLGİ BİRİKİMİ HUKUK UYGULAYICILARIYLA BULUŞTURULACAK

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Adalet Bakanlığı ile yeni bir süreci başlattıklarını belirtti. Adalet Bakanlığı ile daha önce de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" alanında iş birliği protokolü imzaladıklarını anımsatan Rektör Ünüvar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de yapılan her işte bilimsel temelin olması gerektiğini ısrarla vurguladığını kaydetti. Cumhuriyetin en köklü hukuk fakültesine ve hukuk eğitimcilerine sahip olduklarının altını çizen Ünüvar, şöyle konuştu:

"İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla bu eğitim programlarını gerçekleştireceğiz ve hukuk uygulayıcılarımızı buluşturmuş olacağız. Böylece, üniversitemizin ve üniversitelerimizin önemli işlevlerinden birisi olan bilgi birikimini de paydaşlarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız. Bu sertifika programı ile insan haklarının felsefik temellerinin, ulusal, bölgesel ve uluslararası koruma mekanizmalarının, insan hakları, çevresel korumanın, iklim değişikliği bağlantısını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi düzenine ilişkin kazanımların sağlanmasını amaçlıyoruz. "

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Moğul ve Rektör Ünüvar, protokolü imzaladı.

Kaynak: Habermetre / Toplum

Ankara Üniversitesi Ankara Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title