Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ, Aa Editör Masası'nda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin, "Şu anda somut olarak bir şey ifade etme imkanı maalesef yok ama tahkikat yürüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin, "Şu anda somut olarak bir şey ifade etme imkanı maalesef yok ama tahkikat yürüyor. Orada elde edilen deliller, Adli Tıp Kurumuna ve kriminal inceleme yapacak yerlere gönderilmiş durumda. Oradan sonuçlar bekleniyor, sonuçlar geldikten sonra ona göre bakılacak, yeni değerlendirmeler yapılacaktır" dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin soruşturmada gelinen son durumun sorulması üzerine Bozdağ, şu aşamaya kadar Diyarbakır Barosu avukatlarının da adeta "ortak yürüttüğü bir soruşturma" gibi olduğunu belirtti.

Bozdağ, herhangi bir gizlilik kararının şu ana kadar alınmadığına dikkati çekerek, Elçi'nin ailesinin ve avukatlarının da böyle bir taleplerinin olmadığını kaydetti.

Elçi'nin ailesinin, "Biz soruşturmanın her aşamasından haberdar olalım, beraber bu soruşturma yürüsün, gizliliğine biz kendimiz özel riayet edeceğiz ve buradaki bilgileri saklayacağız ama soruşturmanın geldiği aşamanın her noktasını bilmek istiyoruz" dediklerini aktaran Bozdağ, şu ana kadar da soruşturmanın bu kapsamda yürüdüğü bilgisini verdi.

Bakan Bozdağ, PKK terör örgütünün Tahir Elçi olayının aydınlatılmasını istemediğini vurgulayarak, "Yaşanan olayları değerlendirerek bu sonuca varıyoruz. Olayın olduğu gün orada hendekler, barikatlar, teröristler var ve teröristler 2 polisi şehit ediyor. Oradan kaçarken bir çatışma var, çatışma sırasında hayatını kaybeden baro başkanımız var. Baro başkanı kimin silahından çıkan kurşunla vuruldu? Kurşunla öldürüldüğü sabit, bunun tespiti için olay yeri incelemesi lazım, delillerin tespiti ve delillerin bütün boyutlarıyla teknik olarak tetkik edilmesini icap etti" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yüzden Diyarbakır Valiliği'nin olay yerini rahatlıkla incelemek ve gerekli tahkikat işlemlerinin yapılmasına imkan sağlamak için hemen sokağa çıkma yasağının konulduğunu anımsatan Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Ama olay yeri incelemesine gelen başsavcı, başsavcı vekili, savcılar, Diyarbakır Barosu avukatları, barodan bazı çalışanlar ve olay yeri inceleme uzmanları incelemeye başladıktan bir süre sonra PKK'lı teröristler otomatik silahlarla bu işi yapanların üzerine saldırdılar, sonra roketatarla saldırlar. Daha sonra silahların geldiği istikameti gölgelemek için orada bulunan ve emniyete ait zırhlı bir araç var, o aracı patlattılar. Olay yeri incelemesi maalesef yapılamadı, tutanak tutuldu, oradan ayrılındı. Ertesi gün etrafta bulunan kamera kayıtlarının alınması için kolluk birimleri oraya gittiler. Bu kayıtları almak isteyenler yine otomatik silahlarla ateş etti. Yine o delillerin toplanması imkan verilmedi. Ertesi gün sabah 06.00 sıralarında yeniden olay yeri incelemesine gidildi. Olay yeri incelemesi başladı 06.50'de yeniden terör örgütü otomatik silahlarla, roketatarlarla, el yapımı bombalarla olay yerinde inceleme yapan savcılara, avukatlara ve uzmanlara, diğer görevlilere saldırıda bulundular. Saldırı yoğunlaşınca herkesin can güvenliği için büyük risk oluşunca tutanak tutup, ayrılmak zorunda kaldılar."

"Ben de bakan olarak çalışmaları bizzat takip ediyorum"

"PKK terör örgütü, bu olayın aydınlatılmasını, gerçek katilin kim olduğunu tespitini istemiyor. Eğer olay sırasında PKK terör örgütü tarafından veya PKK tarafından bu olay kurgulanarak bir ölüm olduysa, ya da başka vesilelerle PKK tarafından öldürüldüyse, bunun bilinmesini istemiyor" diyen Bakan Bozdağ, Elçi'nin, çatışma sırasında kolluktan çıkan bir kurşunla hayatını kaybettiyse bile PKK'nın bunun da bilinmesini istemediğini ifade etti.

Elçi'nin kim tarafından öldürüldüğü bilinmesinki PKK tarafından da "Devlet katili gizliyor, devlet katilin bulunmasını istemiyor" denilmesinin planlandığına dikkati çeken Bozdağ, "Onun için de delillerin toplanmasına, delillerin sağlıklı bir şekilde tetkikine imkan vermeyecek her türlü saldırıyı ve engellemeyi yaptı" diye konuştu.

Bakan Bozdağ, bu noktada devletin tedbir alması gerektiğine işaret ederek, devletin bu sebeple bölgede sokağa çıkma yasağını uyguladığını anlattı.

Şu anda Sur bölgesinde teröristlerin yaptığı saldırılar, kurduğu barikatlar ve bombalı tuzaklar nedeniyle vatandaşın can ve mal güvenliği, kamu güvenliği ve düzenini sağlamak için günlerdir sokağa çıkma yasağının devam ettiğini bildiren Bozdağ, "Buradan bir kez daha ifade etmek isterim ki merhum Tahir Elçi'yi öldüren kurşunun kimin silahından çıktığının tespitini en fazla biz istiyoruz. Kimin silahından çıktıysa onun yargı önünde hesap vermesini ve hak ettiği cezayı almasını gönülden arzu ediyoruz. O nedenle bu konuda her türlü çalışma bütün boyutlarıyla yürütülmektedir, ben de bakan olarak bu çalışmaları yakından bizzat takip ediyorum. Gerçek neyse onun ortaya çıkması bizim en büyük arzumuzdur" değerlendirmesinde bulundu.

"Henüz oradan Cumhuriyet Savcılığına sonuçlar intikal etmiş değil"

Bakan Bozdağ, Tahir Elçi soruşturmasının aydınlatılmasına ne kadar yakın olunduğunun sorulması üzerine, "Şu anda somut olarak bir şey ifade etme imkanı maalesef yok ama tahkikat yürüyor. Oradaki elde edilen deliller, Adli Tıp Kurumuna ve kriminal inceleme yapacak yerlere gönderilmiş durumda. Oradan sonuçlar bekleniyor, sonuçlar geldikten sonra ona göre bakılacak, yeni değerlendirmeler yapılacaktır. Henüz oradan cumhuriyet savcılığına sonuçlar intikal etmiş değil" cevabını verdi.

Bu aşamalarda olayın Elçi'nin yakınları, ailesi ve Diyarbakır Barosu tarafından takip edip edilmediğine ilişkin bir soru üzerine de Bozdağ, şunları söyledi:

"Her aşaması takip ediliyor. Bu noktada aile ya da avukatlar 'şunlar da araştırılsın, şurada bir eksik var bakılsın' dedikleri zaman o konular da araştırılıyor. Zaten savcılar resen incelemesi gerektiğini düşündükleri konuları doğrudan inceletebiliyorlar. Vatandaşlarımızdan herhangi bir ihbar, şikayet, bilgi, belge ulaştıran olursa onlara da ciddiyetle bakılıyor."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Bekir Bozdağ Tahir Elçi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title