Haberler

Açlık Sınırı 629, Yoksulluk Sınırı 2 Bin 48 YTL'ye Çıktı

Türk-iş, 4 Kişilik Bir Ailenin "Mutfak Harcaması"nı Temel Alarak Belirlediği "Açlık Sınırı"nın Şubat Ayı İtibariyle 628.75 YTL'ye, Gıdayla Birlikte Diğer Zorunlu İhtiyaçları da İçine Alan "Yoksulluk Sınırı"nın İse 2 Bin 48 YTL'ye Ulaştığını Açıkladı.

Türk-İş, 2007 yılının şubat ayı itibariyle dört kişilik bir aile için "açlık sınırı"nın 629 YTL, "yoksulluk sınırı"nın ise 2 bin 48 YTL olduğunu bildirdi. Meyve-sebze ile bakliyat ürünlerinde şubat ayında ciddi artışlar gerçekleştiğine dikkat çekildi; dar gelirli bir ailenin beslenme dışındaki harcamalarının bir kısmını, beslenme harcamalarından kısarak elde edebileceği belirtildi.

Türk-İş, 1987 yılının aralık ayından itibaren her ay, gıda harcaması tutarını esas alarak, açlık ve yoksulluk sınırını ilişkin yaptığı araştırmanın şubat ayı sonuçlarını açıkladı.

AÇLIĞIN SINIRI 628.75 YTL

Buna göre, bir ailenin "mutfak harcaması" için yapması gereken tutar geçen aya göre 10.81 YTL artış gösterdi. 2007 yılının ocak ayında "açlık sınırı"nı 617.94 olarak belirleyen Türk-İş şubat ayında rakamın 628.75 YTL ulaştığını kaydetti.

1 YILDA 73.68 YTL ARTIŞ

Bu ay gerçekleşen açlık sınırını miktarı, 2006 yılının şubat ayındaki düzeyiyle karşılaştırıldığında 1 yılda 73.68 YTL artış gösterdi. 2006 yılının şubat ayındaki açlık sınırı rakamı 555.07 olarak gerçekleşmişti.

YOKSULLAK SINIRI 2 BİN 48 YTL

Araştırma, mutfak harcamalarıyla birlikte kira, giyim, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçları kapsayan "yoksulluk sınırı"nın ise şubat ayı itibariyle 2 bin 48 YTL olduğunu bildirdi. Söz konusu rakam bir ay önce göre 35.22 YTL artış göstermiş oldu.

1 yılda 240 YTL YÜKSELDİ

Türk-İş, yoksulluk sınırının 1 yıllık artışının ise 240.01 YTL olduğunu bildirdi. 2006 yılının şubat ayında 2 bin YTL'nin altında 1.808.04 olarak belirlenen "yoksulluk sınırı" 2006 yılının aralık ayında 2 bin YTL'yi aşarak 2 bin 4 YTL çıktı, 2007 yılının ocak ayında ise 2 bin 12 YTL, bu ay ise 2 bin 48 YTL'ye ulaştı.

MEYVE-SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TETİKLEDİ

Araştırmada, şubat ayında gıda harcamalarında bir önceki aya (ocak) göre 1.75 oranında artış yaşandığı, bu oranın son 4 yıllık en yüksek şubat ayı artışı olduğu bildirdi. Artışın temel nedeni ise meyve-sebze ve bakliyat ürünlerinin fiyatlarındaki yükselişe bağlandı. Meyve-sebze grubunda bu ay ortalama yüzde 7.39 oranında artış tespit edilirken, geçtiğimiz ay 1.76 YTL olarak hesaplanan kilogram fiyatı bu ay 1.89 YTL'ye yükseldi. Araştırmada, "Geçtiğimiz ay gıda harcaması tutarında meydana gelen 10.81 YTL tutarındaki artışın yaklaşık üçte biri (yüzde 34.5'i) bu grupta yer alan ürünlerden kaynaklanmıştır" denildi.

Meyve-sebze fiyatlarındaki artışın yanı sıra yine gıda grubunda yer alan bakliyat ürünlerindeki artışın da şubat ayındaki "açlık sınırı"nı yükselttiği kaydedildi. Kuru fasulye, nohut, barbunya fiyatlarının arttığı, kırmızı mercimek fiyatının aynı kaldığı, yeşil mercimek fiyatında ise 20 YKR tutarında gerileme görüldüğünü belirtilen araştırmada, geçtiğimiz ay gıda harcaması tutarında meydana gelen 10.81 YTL'lik artışın 3.46 YTL'sinin bu grupta yer alan ürünlerden kaynaklandığı kaydedildi.

DAR GELİRLİ BESLENMEDEN KISIP DİĞER HARCAMALARINI YAPABİLİR

Araştırmanın değerlendirme kısmında, dar gelirli ailelerin el ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı belirtildi. Ailelerin, düşük düzeydeki gelirleriyle beslenme ve beslenme dışı harcamalarını karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kaldığı, çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçtiği belirtilerek şöyle denildi:

"Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title