Haberler

Acıgöl'de Tarla Günü Düzenlendi

"Tarla günü" düzenlendi.

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Tepeköy'de

"Tarla günü" düzenlendi.

Acıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü'nce Tepeköy'de deneme amacıyla ekimi yapılan Bayraktar 2000 adlı buğday çeşidi için düzenlenen "Tarla günü"ne, Acıgöl Kaymakamı Ahmet Yıldız, İl Tarım Müdür Yardımcısı Kenan Şahin, Acıgöl Belediye Başkanı İsmail Çavuşoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kıratlı, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Cahit Yavuz ile belde ve köylerde görevli tarım danışmanları ve Tepeköylü çiftçiler katıldı.

Kaymakam Yıldız yaptığı konuşmada, Acıgöl'ün gelir kaynağının tarım ve hayvancılığa dayandığını, turizmindeki gelirinin ise yok denecek kadar az olduğunu, Acıgöl Organize Sanayi Bölgesinin yeni yeni teşekkül ettiğini, vatandaşın birinci derece gelir kaynağının ise halen tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu belirtti.

Yıldız, geçtiğimiz yıllarda İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğü'nce ortaklaşa zirai konularda çiftçi eğitimlerinin verildiğini, bu sene de Ahiler Kalkınma Ajansı'na sunulan proje sayesinde yine ilçede çiftçi eğitim konularında eğitim verileceğini ifade ederek, son yıllarda modern tarım alet ve makinelerin geliştiğini, ancak hasattan sonra kalan anızların halen çiftçilerce yakıldığını, bu durumun ise toprağı ve toprak üstünde yaşayan canlıların yaşam döngüsünü olumsuz etkilediğini ve anız yakılmasından biran önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, konuşmasının ardından Bayraktar 2000 buğday çeşidini yetiştirerek köyüne ve çevresine örnek olan tarla sahibi Ercan Altay'a plaket verdi.

İl Tarım Müdür Yardımcısı Şahin de, tarımın artık dünyada stratejik önemi olan sektörlerden birisi olduğunu dile getirerek, amaçlarının birim alandan kaliteli ürün elde etmek ve çiftçilerin gelir seviyesini yükseltmek olduğunu kaydetti.

Acıgöl'de görevli Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Berrak Küfeciler ve Veteriner Hekim Tekin Keçeci de, deneme amacıyla ekimi yaptırılan buğday çeşidinin teknik özellikleri, üretim aşamasında yapılan işlemler ve ilçede alternatif olarak çiftçilere örnek teşkil edebilecek ürünler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Konuşmalardan sonra, deneme amacıyla yapılan Bayraktar 2000 buğday çeşidi, katılımcılarca tarla sathında gezilerek yerinde incelendi.

İnceleme ve gözlemlerden sonra biçerdöver tarafından hasat işlemi yapıldı. Yapılan hasat sonunda 6 dekar olarak ektirilen tarladan 3 bin 600 kilogram ürün elde edildiği görüldü ve dekara verimin ortalama 600 kilogram olduğu tespit edildi.

Yapılan deneme sonucunda, elde edilen verim ve değerlendirmelerle ekmeklik Bayraktar 2000 buğday çeşidinin bölge şartlarına elverişli, kurağa dayanıklı ve verimli bir çeşit olduğunun belirlendiği kaydedildi.

- NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title