Haberler

Açev Genel Müdürü Yalçın Açıklaması

"Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin dönüştürülmesi için kadınların bilinçlenmesinin yeterli olmadığı, erkeklerde de zihinsel değişiminin sağlanmasının gerekliliği açık bir şekilde ortadadır"

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Genel Müdürü Nalan Yalçın, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin dönüştürülmesi için kadınların bilinçlenmesinin yeterli olmadığı, erkeklerde de zihinsel değişiminin sağlanmasının gerekliliği açık bir şekilde ortadadır" dedi.

Yalçın, AÇEV tarafından kentte bir otelde düzenlenen " Türkiye'de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar ve Çözümler Paneli"nde yaptığı konuşmada, ülkede cinsiyet eşitliğini sağlamak için atılması gereken çok sayıda adım bulunduğunu ve erkeklerde farkındalık oluşturulmasının, en önemli unsur olduğunu söyledi.

Türkiye'de son dönemde ivme kazanmış çalışmalara rağmen hala toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kadınlar aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu vurgulayan Yalçın, şöyle konuştu:

"Bebeklikten yetişkinliğe dek kız çocukları ve kadınlar birçok fırsattan oğlan çocukları ve erkekler kadar eşit yararlanamıyor. Pek çoğu eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata ayrımcılığa uğruyor ve şiddete maruz kalabiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin dönüştürülmesi için kadınların bilinçlenmesinin yeterli olmadığı, erkeklerde de zihinsel değişiminin sağlanmasının gerekliliği açık bir şekilde ortadadır. Kadına yönelik baskı ve şiddetin azaltılması için kadınların güçlenmesi kadar erkeklerin de mutlaka bu çabalara katılması gerekiyor. Biliyoruz ki erkekler, özellikle baba olduklarında çok daha fazla değişime, dönüşüme açık oluyor. Bu nedenle AÇEV, erkeklere yönelik uzun süreli baba eğitimleri yapıyor ve bu yolla bir düşünce ve davranış değişikliği yaratmaya çalışıyor."

AÇEV Genel Müdür Yardımcısı Serkan Kahyaoğlu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, babalara yönelik eğitimlerde bazı önemli noktalar üzerinde durduklarını anlattı.

Eğitimlere katılan babaların bilinçlendiğini, çocuklarıyla daha fazla ilgilenip sevgilerini göstermeye başladığını dile getiren Kahyaoğlu, şunları kaydetti:

"Şiddet, babadan kadına, kadından çocuğa ve babadan direkt çocuğa uygulanıyor. Programlara katılan erkeklerin, çocuklara ve kadınlara bakışında şiddet uygulama hakkı olmadığı ya da iletişim kurarken şiddet uygulamadan nasıl konuşabileceği, yönlendirebileceği, fikirlerini, isteklerini söyleyebileceği konusunda birçok yöntem öneriyoruz. Bu yöntemlerde erkeklerin, kadın-erkek eşitliğinde çocuk yetiştirmede sorumluluk sahibi olması çok önemlidir. ABD'de yapılan araştırmalar, çocuklarıyla bebeklik döneminde ilgilenen erkeklerin şiddet davranışlarının azaldığını ve öfkelerini kontrol etme becerilerinin arttığını gösteriyor. Çocukların, babalarıyla erken yaşta yakın olması, sonraki yaşlarda gelişimlerine çok önemli etki ediyor."

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin ve babaların rollerine ilişkin sunumların yapıldığı oturumla sona eren panele, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. - Bursa

Kaynak: AA / Güncel

Anne Çocuk Eğitim Vakfı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title