Haberler

Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı Adaylığından Çekildi (3)

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Adaylığından Çekilmesi Konusunda Başbakan Erdoğan ile Bir Fikir Ayrılığının Sözkonusu Olmadığını Belirtti. Gül, Bu Süreçte AK Parti'nin Daha Fazla Kenetlendiğini Belirterek, "Hepimizi Millete Havale Ediyoruz. Artık Milletin Bağrındayız" Dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi konusunda Başbakan Erdoğan ile bir fikir ayrılığının sözkonusu olmadığını belirtti. Gül, bu süreçte AK Parti'nin daha fazla kenetlendiğini belirterek, "Hepimizi millete havale ediyoruz. Artık milletin bağrındayız" dedi.

Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamak için TBMM'de düzenlediği basın toplantısına partililerle birlikte geldi. Gül'ün düzenlediği basın toplantısına Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları ve bazı milletvekilleri de katıldı. Gül, kararını, "Bugün adaylığımın bundan sonra devam etmesinin doğru olmadığını kanaatindeyim ve cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçiyorum. Artık bundan sonra söz milletindir.

Kendimizi de millete emanet ediyorum. Doğrusu neyse millet buna günü geldiğinde karar verecektir" sözleriyle açıkladı.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, 'Parti organlarında bu kararı görüştünüz mü, Başbakan Erdoğan ile bir görüş ayrılığınız olduğu iddiaları doğru mu?' sorusu üzerine bunların doğru olmadığını ifade etti. AK Parti'de herhangi bir farklı düşüncenin sözkonusu olmadığını kaydeden Gül, adaylık müracaatını yaptıktan sonra birçok milletvekili arkadaşının kendisini desteklediğini ifade etti. Gül, "Şüphesiz ki adaylıktan vazgeçerken de arkadaşlarımla konuşmak, istişare etmek, bunlara

bu fikrimi anlatmak benim için bir görevdi. Bu görevi biraz önce partimizde arkadaşlarımızla biraraya gelerek yaptım. Dolayısıyla partimizde, sayın genel başkanımızla benim aramda yada herhangi bir arkadaşımla farklı görüş, farklı anlayış sözkonusu değildir. Partimiz sözkonusuysa bu süreç içinde AK Parti çok daha fazla kenetlenmiştir. Artık bundan sonra söz milletindir. Hepimizi millete havale ediyoruz. Dolayısıyla artık milletin bağrındayız" diye konuştu.

"MECLİS KİTLENDİYSE DOĞRUSU HALKIN SEÇMESİDİR"

Gül, bundan sonraki sürecin ne olacağı ve cumhurbaşkanının nasıl seçileceği yönündeki bir soru üzerine, bu konulara girmek istemediğini kaydetti. Cumhurbaşkanını ya Meclis'in yada halkın seçeceğini dile getiren Gül, "Meclis eğer kilitlendiyse, ki kilitlenmiştir, dolayısıyla doğrusu bunu halkın seçmesidir. Yapılan şey gayet basittir. Halka gitmektir. Başka ülkelerde nasıl oluyorsa halk tarafından seçilir. Bunun dışındaki konular sonra görüşülür, konuşulur" dedi.

Gül, "Eğer halkın seçmesine yönelik düzenleme yapılırsa AK Parti'nin adayı yine Abdullah Gül mü olacak?' sorusuna, "O zaman konuşuruz bunları" karşılığını verdi.

"BUNLAR TÜRKİYE'NİN BÜYÜME SANCILARIDIR"

'Kendinizi cumhurbaşkanlığı hakkı engellenmiş bir demokrasi mağduru olarak görüyor musunuz?' sorusuna Gül şu cevabı verdi:

"Benim gerek içeride, gerek dışarda, gerek doğu aleminde, gerek batı aleminde geniş bir tecrübem vardır. Bütün bunların neticesinde bugün olup bitenlerden öyle bir kompleks içine kesinlikle düşmediğimi açıkça söylemek isterim. Bunlar Türkiye'nin büyüme sancılarıdır. Bunlar olacaktır. Demokrasinin olgunlaşması kolay değildir. Bugün bile Türkiye 5 sene, 10 sene öncesinden çok daha ilerdedir. Bu açıdan kendimi asla öyle düşünmüyorum. Önemli olan milletin gönlünde yer tutmaktır. Ben, arkadaşlarım, hepimiz

için söylüyorum."

Gül, adaylıktan çekilmesi ile seçim tarihinin değişmesinin gündeme geleceğinin hatırlatılması üzerine, cumhurbaşkanlığı sürecinin şu anda bile devam ettiğini belirterek, resmen adaylıktan çekildiğini bir dilekçe ile TBMM Başkanlığı'na göndereceğini ifade etti. Şu anda onu yapmadığını, onu biraz sonra yapacaklarını dile getiren Gül, "Bu demektir ki şu anda, bugün cumhurbaşkanlığı süreci devam ediyor. Cumhurbaşkanı seçilmediği için Türkiye seçime gidecek değil. Bu süreç devam ederken, bugün oylama

yapılmamışken anayasanın 77. maddesine göre TBMM düşünmüştür, taşınmıştır ve seçim kararı almıştır. Bu seçim kararını seçimlerden 1 ay sonra da, 4 ay sonra da, 4.5 yıl sonra da alabilir. Bu kararı aldıktan sonra cumhurbaşkanlığı süreci devam etmektedir. Hala devam etmektedir. Dolayısıyla seçimle ilgili herhangi bir şüphe sözkonusu değildir. 'Cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşemedi, bütün turlar bitti ve ondan sonra da seçim kararı alındı' diye bir durum yoktur. Seçim kararı zaten alındı. YSK bu

takvimi çalıştırıyor. Bunlar gayet açık" dedi.

Gül, 'Bu kararı almadan önce eşinizle istişarede bulundunuz mu?' sorusu üzerine, "Muhakkak ki, tabi ki bazı şeyleri eşimle paylaşmayacağım da kiminle paylaşacağım. Bu insani bir şey değil mi, insanın alacağı önemli kararları?"

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklama ile adaylıktan çekilmesi arasında bir ilişki bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Gül şunları söyledi:

"Biz hükümetiz. Türkiye Cumhuriyeti'ni içeride ve dışarda temsil ediyoruz. Şu anda bizim yapmamız gereken şey bunların hepsini bir kenara bırakmak, bu memleketi çok daha güçlü hale getirmek. Çok güçlü, olgun, birinci sınıf bir demokrasi ve refah toplumu haline getirmektir. Büyük Atatürk'ün söylediği gibi çağdaş medeniyetlerin üstüne taşımaktır. Bizim şu anki uğraşmamız gereken şey budur."

(ZÇ-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title