Haberler

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Bildiriyor;

Güncelleme:

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında hastalığın tanısı, tedavisi ve korunma yöntemlerine dair bilinmesi gerekenleri aktarıyor.

HER ÜÇ YETİŞKİNDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI

Direktörlük yüksek kan basıncından kaynaklanan ve önlenebilir hastalıklar olan inme, kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekiyor.

Hipertansiyonun damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı basınç olduğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, uzun dönemde kanın damar duvarlarındaki etkisinin damarın iç yüzeyinde hasara yol açtığının ve bu sebeple organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebildiğinin altını çiziyor.

Hipertansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebildiğine vurgu yapan Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü; "Hipertansiyona bağlı en sık baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığını, ayrıca halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma ve bacaklarda şişlik olduğunda da hipertansiyonun akla gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Günlük yüksek tuz alımı, stres, obezite ve ailede hipertansiyon öyküsünün bulunması gibi genetik faktörlerin yanı sıra şeker hastalığı ve hareketsiz yaşam tarzı da yüksek tansiyon sebepleri arasında yer almaktadır. Hastaların büyük bir kısmında nedeni belirlenemese de hipertansiyon mutlaka kontrol altına alınmalı, nedenleri iyi araştırılmalı ve ideal düzeye düşürülmelidir. Kan basıncı yüksekliğinden şüphe duyulduğunda ilk yapılacak iş, bir sağlık merkezine başvurmaktır. Burada hekim tarafından gerekli tüm tetkik ve tedaviler düzenlenmelidir.

Hipertansiyon tedavisinde amaç kan basıncını 140/90 mm hg altına düşürmektir. Eğer hastada şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve organ hasarı var ise kan basıncının daha düşük olması hedeflenir.

Hipertansiyon tedavisinin temelinde yaşam tarzı değişiklikleri yatar. Düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Aynı zamanda hipertansiyon tedavisinin önemli bir bölümünü ilaç tedavisi oluşturur. Günümüzde kullanılan ilaçlar, tansiyonu düzenlerken, kalp-damar sistemini korur ve böbreklerin bozulmasını da engeller. İlaç tedavisinde, sadece tansiyonun kontrol altına alınması değil, diğer organların da korunması amaçlanmaktadır. İnme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hipertansiyonun yarattığı ciddi durumlardan korunmak için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı konulan ve kontrol altına alınan hipertansiyon, yaşam kalitesini etkilemez. Hipertansiyon tedavisi kişiye özel olmalıdır. Ayrıca tedaviye uyum önemli olmakla birlikte hastaya uygun ilaç seçimi de çok önemlidir.

Hipertansiyondan uzak durmak için;
Tuz kısıtlanmalı,
Sigaradan ve alkolden uzak durulmalı,
Sağlıklı beslenmeli,
Düzenli spor yapılmalı,
Stresten uzak durulmalı,
Sıcak havalarda dışarda kalmamalı,
Sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalı,
İlaçlar kontrollü alınmalı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Abdi İbrahim Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title