Haberler

ABD'den İran Yaptırımında Türkiye'ye 'İmtiyaz' Sinyali: İhtiyaçları Dikkate Alıyoruz

Güncelleme:

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Hook, ülkesinin Tahran'a yönelik kasımda başlatacağı ambargoya Türkiye'nin katılmak istememesi konusundaki sorulara, "Müttefik ve partnerlerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak ilerleme sağlamaya çalışıyoruz." diye cevap verdi.

Ankara, ABD'nin 5 Kasım'da İran'a yönelik enerji sektörünü de kapsayacak ikinci aşama yaptırımlara katılmayacağını ilan etmişti. Amerikalı pastör Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmasıyla yumuşayan ABD-Türkiye ilişkilerinin bir sonraki sınavının da İran yaptırımları olması bekleniyor. ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, ülkesinin Tahran'a yönelik kasımda başlatacağı ambargoya Türkiye'nin katılmak istememesi konusundaki sorular üzerine, "Müttefik ve partnerlerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak ilerleme sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDE OLUMLU HAVA

Pastörün serbest bırakılmasının ardından ABD Başkanı Donald, Trump'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşşekür edip Türkiye'yle ilişkilerin ''Harika'' olacağını söylemesi, dün de artık Türkiye'ye yönelik çok iyi bir duygu beslediğini söylemesi Ankara-Washington hattında ılımlı bir hava estirmeye başladı.

ABD'den İran Yaptırımında Türkiye'ye 'İmtiyaz' Sinyali: İhtiyaçları Dikkate AlıyoruzBrunson

''MÜTTEFİKLERİMİZİN İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALIYORUZ''

DW Türkçe'de yer alan habere göre; ABD'nin müttefiklerinden İran yaptırımlarına destek beklediğini belirten Hook, bu konuda görüşmeleri sürdürdüklerini vurguladı.

"Türkiye İran yaptırımlarının uygulanmasına katılırsa, uğrayabileceği ekonomik zararlar konusunda ABD yardımcı olmaya hazır mı?" sorusu üzerine Hook, bazı ülkelerin temsilcilerinin İran yaptırımları konusundaki kaygılarını, özgün koşullarını görüşmek üzere ABD'yi ziyaret ettiklerini, temaslar gerçekleştirdiklerini söyledi: "Mahrem oldukları için bu müzakerelerin doğası hakkında yorum yapmıyorum. Ama İran ile ekonomik ilişkileri olan ülkeler var, konuşmak istiyorlar, biz de konuşuyoruz. Ulusal güvenlik hedeflerimizde, dünya genelinde müttefik ve partnerlerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak ilerleme sağlamaya çalışıyoruz."

ABD'den İran Yaptırımında Türkiye'ye 'İmtiyaz' Sinyali: İhtiyaçları Dikkate AlıyoruzABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

''HEDEFİMİZ İRAN'DAN PETROL ALAMINI SIFIRLAMAK''

Şimdiden 100'den fazla yabancı şirketin İran'dan çıkma kararı almasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Hook, İran'ın gelirlerini yüzde 80 oranında petrolden elde ettiğini, bu nedenle özellikle bu alana yoğunlaşacaklarını kaydetti.

"Hedefimiz İran'dan petrol alan ülkelerin bunu en kısa zamanda tamamıyla sıfırlamasını sağlamak" diyen ABD'nin İran özel temsilcisi, bunu yaparken petrol üreticisi ülkelerle de yakın temas içinde olduklarını, enerji pazarında istikrarın korunmasına da önem verdiklerini kaydetti.

ABD'den İran Yaptırımında Türkiye'ye 'İmtiyaz' Sinyali: İhtiyaçları Dikkate AlıyoruzABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook

ABD-İRAN-AVRUPA İLİŞKİSİ

ABD'nin İran yaptırımları konusunda İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Avrupalı müttefikleriyle görüş ayrılıklarını dönemsel yaşanan taktiksel görüş ayrılıkları olarak niteleyen Hook, "Avrupalı bakanlar ve yetkililerle konuştuğumda İran'a ilişkin kilit mevzularda aynı tehdit algılamalarına sahip olduğumuzu görüyorum" dedi.

ABD'den İran Yaptırımında Türkiye'ye 'İmtiyaz' Sinyali: İhtiyaçları Dikkate Alıyoruzİran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title