Haberler
BBC

ABD Yaptırımları Endişesiyle İran Riyal'i Tarihi Düşük Seviyesine Geriledi

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları Ağustos ayında yürürlüğe koyacağı endişesi ülkenin para birimi Riyal'de sert değer kaybına yol açtı.

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları Ağustos ayında yürürlüğe koyacağı endişesi ülkenin para birimi Riyal'de sert değer kaybına yol açtı.

Pazar günü 1 ABD Doları'nın değeri 100.000 Riyal seviyesini aştı.

Resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 102.000 seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Fransız haber ajansı, bu seviyenin para piyasası işlemcileri tarafından da teyit edildiğini aktarıyor.

Riyal Mart ayından bu yana Dolar karşısında değerini yarı yarıya yitirmiş durumda. Mart ayında resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 50.000 seviyesindeydi.

Tahran yönetimi Nisan ayında kuru 42.000 seviyesinde sabitleyerek karaborsada döviz işlemi yapanlara yönelik sert tedbirler alınacağını açıklamıştı.

Ancak ülkede ABD Doları talebinin devam etmesiyle birlikte resmi olmayan kurda tırmanış devam etti.

Merkez Bankası Başkanı görevden alındı

AFP, İran bankalarının resmi kur üzerinden döviz satımı yapmaktan imtina ettiğini aktarıyor.

Haziran ayında hükümet ithalatçı firmaların kullanabileceği kur seviyelerinde esnekliğe gitme kararı almıştı.

Geçtiğimiz hafta ise Başbakan Hasan Ruhani Riyal'deki değer kaybını önleyemediği gerekçesiyle Merkez Bankası Başkanı Valiullah Seif'i görevden almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran'la varılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve Tahran yönetimine yönelik yeni yaptırımların devreye gireceğini duyurmuştu.

6 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi beklenen yaptırımlarla ABD yönetimi çok sayıda uluslararası şirketten İran'la olan ekonomik ve ticari bağlarını kesmesini istiyor.

İran nükleer anlaşmasının diğer taraf ülkeleri Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa ise anlaşmaya sadık kalınmasından yana.

İran'la 2015'te imzalanan anlaşma, yaptırımların kademeli olarak kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasını öngörüyordu.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title