Haberler

ABD Türkmenistan'taki Eğitim Reformunda Türk Katkısı İstiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Asya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Evan Frigenbaum, Orta Asya Ülkelerinde Eğitim Reformu Konusunda Türkiye ile İşbirliğinin Yapılabileceğini Belirtti. Türkmenistan'ın Yeni Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un Eğitimde Değişiklik Yapma Arzusuna Dikkat Çeken Frigenbaum, Ankara'da Türkmenistan Konusunu Görüşeceğini Söyledi.

Bush Yönetimi, Orta Asya ülkelerinin istikrarlı, demokratik ve refah toplumlarına dönüşmesini sağlamak amacıyla Türkiye ile işbirliğini yapmak istiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Asya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Evan Frigenbaum, Türkmenistan'ın yeni Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un eğitimde değişiklik yapma arzusuna dikkat çekerek Türk yetkililerinin Türkmenistan'daki "fırsatlar"a ilişkin görüşlerini öğrenmek istediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Asya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Evan Frigenbaum, Orta Asya ülkelerinin istikrarlı, demokratik ve refah toplumlarına dönüşmesi hedefi çerçevesinde Türkiye ile çeşitli alanlarda yapılabilecek işbirliğini görüşmek üzere geldiği Ankara'da bir grup gazeteci ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltıda Frigenbaum'a eşlik eden ABD Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Danışmanı Robert Deutch da bulundu.

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nın yanısıra, Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay ve TİKA yetkilileri ile görüşeceğini anlatan Frigenbaum, geçen yılda Türkiye ile ABD tarafından yayınlanan Stratejik Vizyon Belgesi'nin kapsadığı alanların arasında Orta Asya'nın da bulunduğunu anımsattı.

ABD'nin Orta Asya'ya çok yönlü bir yaklaşımının olduğunu ve görmek istedikleri Orta Asya konusunda Türkiye ile birçok ortak noktalarının ve çıkarlarının bulunduğunu ifade eden Frigerbaum, ABD ve Türkiye'nin Orta Asya konusunda işbirliği yapılabilecek alanların arasında eğitim de bulunduğunu belirterek bu alanda nelerin yapılabileceğini araştırmak istediğini söyledi.

Türkmenistan'da kısa bir süre önce göreve gelen yeni Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un eğitimde değişiklik yapma arzusuna işaret eden Frigenbaum, Türkmenistan'da eğitim reformu konusunda Türkiye ile işbirliğinin yapılabileceğini kaydetti. Frigenbaum, "Türkiye'deki yetkililerin Türkmenistan gibi bir yerdeki fırsatlar konusunda ne düşündüklerini" öğrenmek istediğini belirtti.

DÖRT POTANSİYEL ALAN

Bu arada, Frigerbaum ve Deutch, Orta Asya'da eğitim alanında katkıda bulunabilecek potansiyel alanları, sistemin dışındaki özel okulların geliştirilmesi, değişim programları, müfredatın geliştirilmesi ve mesleki eğitim olarak sıraladılar.

ABD ve Türkiye'nin Orta Asya'da yapabilecekleri işbirliğini "tamamlayıcı eylemler" olarak nitelendiren Frigerbaum, bir sonu üzerine ABD'nin bölgede "devrim karşılığı" değil istikrarlı, demokratik ve refah toplumunu teşvik ettiklerini vurguladı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title