Haberler

ABD'nin Yeni Dışişleri Bakanı Senatör Kerry Oluyor

ABD Başkanı Barack Obama tarafından ikinci dönem kabinesinde Dışişleri Bakanlığı için aday olarak gösterilen John Kerry'nin Senato'dan rahatça onay alması bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından ikinci dönem kabinesinde Dışişleri Bakanlığı için aday olarak gösterilen John Kerry'nin Senato'dan rahatça onay alması bekleniyor.

Obama, Kerry'nin adaylığını Beyaz Saray'da yaptığı açıklamayla duyurdu. Demokrat Parti Massachusetts Senatörü olan 69 yaşındaki Kerry'nin adaylığı, Obama'nın seçimleri kazandıktan sonra ikinci dönem kabinesinde yapacağını duyurduğu ilk değişiklik oldu.

Kerry, adaylığının Senato tarafından onanması halinde, görevi, ikinci dönemde görevini sürdürme niyetinde olmadığını daha önce açıklayan şu anki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan devralacak.

Demokratların olduğu kadar Cumhuriyetçilerin de desteklediği bir isim olan Kerry'nin Senato'dan rahatça onay alması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı için önceleri Obama'nın ilk tercihi olarak görülen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın, daha sonra bakanlık için olası adaylığından çekilmesinin ardından, Washington'da adı bu görev için en çok geçen kişi Kerry idi.

-Kerry, uzun süredir bakanlık istiyordu-

Kerry'nin ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmaya istekli olduğu uzun süredir biliniyordu. Bu görev için Kerry'nin adı Obama'nın 2008 seçimleri zaferi sonrasında da geçmişti, ancak Obama son anda sürpriz bir hamle yaparak, Dışişleri Bakanlığı'na, ön seçimlerdeki rakibi Hillary Clinton'ı getirmişti.

Obama'nın güvendiği isimlerden biri olan ve ağırbaşlılığı, deneyimi ve ilişki kurmadaki yeteneğiyle bilinen Kerry, Senato'daki kariyeri boyunca Başkan Obama adına, Afganistan, Pakistan ve Mısır başta olmak üzere, sorun çözmek ve taraflar arasındaki ihtilafların giderilmesine yardımcı olmak için dünyanın değişik noktalarına sıkça ziyaretler düzenlemiş ve adeta Obama'nın "resmi olmayan elçisi" olarak görev yapmıştı.

Örneğin, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra Mısır'ı dört kez ziyaret eden Kerry, Afganistan'da da devlet başkanı Hamit Karzai'yi ikinci tur seçimlere gitmeye ikna etmişti. Kerry, ayrıca, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ele geçirildiği operasyonda düşen Amerikan helikopterinin parçalarının iade edilmesi için Pakistanlıları ikna etmiş, ayrıca geçen yıl Pakistan'da iki kişiyi öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Amerikalı ajan Raymond Davis'in serbest bırakılmasında önemli rol oynamıştı.

-Seçim döneminde Obama'ya güçlü destek verdi-

Kerry, Obama'nın 2012 seçim kampanyası sırasında da, televizyon açık oturumlarının provalarında Obama'nın karşısında Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'yi canlandırmıştı.

Kerry, Obama'nın başkanlığa tekrar aday olduğunun resmileştiği, Demokrat Parti'nin Ağustos ayındaki ulusal kurultayında yaptığı konuşmayla da parti çevrelerinden övgü almıştı. Kerry konuşmasında, Cumhuriyetçilerin Amerikan halkına hitap ederken Obama'yı eleştirmek için sıkça kullandığı, "4 yıl öncesine göre şu anda daha iyi durumda mısınız-" sözüne atıfta bulunarak, "Bin Ladin'e sorun bakalım, 4 yıl önceye göre daha mı iyiymiş-" şeklinde çıkışta bulunmuştu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, başkan seçilmeden önce senatörlük kariyeri sırasında Obama ile birlikte görev yapan Kerry, 2004 yılındaki başkanlık seçim kampanyasında Demokrat Parti Ulusal Kurultayı'nda Obama'yı ana konuşmacı olarak seçmişti.

-Mesaisinin önemli kısmı Ortadoğu olacak-

Kerry, adaylığının Senato tarafından onaylanması halinde, dışişleri bakanlığı görevinde, Suriye'deki iç savaştan, Kuzey Kore ve İran'ın nükleer dosyalarına, Arap Baharı sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde görülen gelişmelerden, İsrail-Filistin meselesine kadar yoğun bir gündem bekliyor.

Kerry'nin mesaisinin önemli bir kısmını Ortadoğu'nun oluşturması öngörülüyor. Ortadoğu'ya sıkça gitmiş, bölgeye dair yüksek bilgiye sahip bir isim olan Kerry'nin, ABD'nin Ortadoğu politikasını şekillendirmede ve İsrail-Filistin meselesi gibi zorlu sorunların çözümü için daha çok devreye girmeyi arzuladığı belirtiliyor.

Obama gibi Kerry de, İran ve Suriye gibi ülkelere diyalog fırsatı tanımanın yararı olduğu görüşünü savunan bir kişi. Hatta Kerry, ABD yönetiminin, protestoculara uyguladığı şiddet yüzünden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e sırt çevirmesi öncesi, Esed'e yönelik açılım çabalarında bile rol almıştı.

Yakın geçmişte, Suriye'de muhalefetin silahlandırılması, "güvenli bölgeler" oluşturulması ve NATO operasyonu düzenlenmesinin lehine görüşler beyan eden Kerry, Libya'da oluşturulan "uçuşa yasak bölge"nin de ilk destekçilerinden biriydi.

İklim değişikliği ve enerji konularına özel ilgisiyle de bilinen Kerry'nin, bakanlık görevinde de bu konulara özel bir vurgu yapmayı bekleniyor.

-Demokratlar Senato'da koltuk kaybedebilir-

Obama, Kerry'yi aday göstermesiyle, Senato'da Demokrat Parti'nin bir koltuk kaybetme riskini de göze aldı.

Çünkü Kerry'den boşalan koltuk için Massachusetts'de özel seçimler yapılacak. Bu seçimlerde geçen ayki seçimleri Demokrat rakibine kaybeden Cumhuriyetçi senatör Scott Brown'un buradan tekrar seçilmesi ihtimali bulunuyor.

-John Kerry kimdir--

Kerry, 11 Aralık 1943 yılında Colorado'da doğdu, ancak ailesi Kerry'nin doğumundan kısa süre sonra Massachusetts'e taşındı. Babası diplomat olan Kerry, çocukluğunun önemli bir kısmını deniz aşırı ülkelerde geçirdi, bu süre zarfında Berlin ve İsviçre'de bulundu.

Yale Üniversitesi'nde okuyan Kerry, burada siyaset bilimi üzerine çalıştı.

Üniversitenin hemen ardından ABD Deniz Kuvvetlerine katılan Kerry, 1968-1969 yılları arasında iki kez Vietnam'a gitti. Kerry, hizmetlerinden dolayı "Gümüş Yıldız", "Bronz Yıldız" ve üç kez "Mor Kalp" madalyası ile onurlandırıldı.

Vietnam Savaşı sonrasında Savaşa Karşı Vietnam Gazileri organizasyonuna katıldı ve derneğin sözcülüğünü yaptı. Kerry, bu dönemde Vietnam Savaşı karşıtı konuşmalarıyla dikkati çekti.

Daha sonra Boston College Hukuk Okulu'ndan mezun olan Kerry, bölge başsavcısının yardımcısı olarak görev yaptı ve özel bir şirketin ortağı oldu.

Bunun ardından, 1983 yılında Massachusetts vali yardımcılığına getirilen Kerry, 1984 yılında da aynı eyaletten ABD Senatosu'na seçildi ve 1985 Ocak ayında görevine başladı. Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde 1987-1989 yılları arasında İran-Kontra skandalına ilişkin birçok oturuma öncülük etti. 2003 yılındaki Irak işgalini önce destekleyen Kerry, daha sona bu işgalin güçlü karşıtlarından biri haline geldi.

Kerry, 2004 başkanlık seçimi kampanyasını da Irak savaşına muhalefetine üzerine temellendirdi.

O dönemden bu yana senatörlüğünü sürdüren Kerry'nin bu beşinci dönemiydi. Bu özelliğiyle, ABD Senato'sundaki 10. en kıdemli senatör konumunda olan Kerry, 2009 yılından bu yana Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanlığını yapıyor. Kerry, 27 yıldır komitenin üyesi olarak, dünyadaki pek çok ülkenin lideriyle yakın ilişkiler kurmuş ve saygınlık kazanmış bir isim.

Kerry, 2004 yılında Demokrat Parti'den ABD başkan adayı olarak, dönemin başkanı George W. Bush ile yarıştı, ancak az bir farkla seçimi kaybetti.

Kerry, en zengin senatör olarak biliniyor. Evli olan Kerry'nin ilk eşinden iki kızı var. Kerry'nin ikinci eşi olan Teresa Heinz Kerry'nin de ilk eşinden üç oğlu bulunuyor.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Erdem Gültekin - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Demokrat Parti Barack Obama John Kerry Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title