Haberler

ABD'nin küresel dinleme faaliyetleri -

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dijital casusluk faaliyetleri hakkında Almanya Federal Meclisi'nde kurulan araştırma komisyonu, NSA belgelerini sızdıran ve halen Moskova'da bulunan Edward Snowden'ı tanık olarak dinlemek üzere davet etmeye hazırlanıyor.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin telefonların NSA tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Federal Meclis'te kurulan araştırma komisyonu ilk toplantısını tamamladı.

Alman Yeşiller Partisi milletvekili ve NSA Araştırma Komisyonu üyesi Hans-Christian Ströbele, toplantının ardından yaptığı açıklamada, eski NSA çalışanı Edward Snowden'ı tanık olarak davet etmek istediklerini açıkladı. Ströbele, "Snowden'ın davet edilmesi konusunda önerimizi sunduk. Bunun bir sonraki oturumumuzda kararlaştırılmasını umut ediyorum. Bana göre NSA casusluk skandalını aydınlatma konusunda anahtar Edward Snowden'dır" dedi.

Yeşiller Milletvekili Ströbele, Moskova'da görüştüğü Snowden'ın Rusya'da bulunduğu süre boyunca konuşmak istemediğini söylediğini hatırlattı. Ströbele, Snowden'ın Almanya'ya gelmesinin sağlanması ve komisyona açıklamalarda bulunması durumunda, bunun NSA casusluk skandalını aydınlatma konusunda önemli bir adım olacağını kaydetti.

Ströbele, sorular üzerine, Alman hükümetinin siyasi ve insani gerekçelerle Snowden'a Almanya'da oturma izni vermesi çağrısında bulundu.

- "Çok önemli bir tanık" -

Sosyal Demokrat Parti milletvekili Christian Flisek, komisyon toplantısından sonra Edward Snowden'ın "çok önemli bir tanık olduğunu" söyledi. Bu konuda tüm siyasi partilerin büyük ölçüde görüş birliği içinde olduğunu belirten Flisek, "Tabii bugünden yarına buraya kapının önüne gelemeyecektir. Bunun mümkün olan en kısa sürede, hukuken sağlam bir şekilde nasıl uygulanabileceğini incelemek gerekiyor" dedi.

NSA Araştırma Komisyonu'nun başkanlığını yürüten iktidardaki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi milletvekili Clemens Binninger, komisyonun ilk olarak mayıs ayında uzmanları dinleyeceğini, ilk tanıkları en erken haziran ayında dinlemeyi planladıklarını belirterek, çalışmaların iki yıl süreceğini tahmin ettiğini söyledi.

NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, NSA'in 2002 yılından bu yana Merkel ve çok sayıda üst düzey Alman yetkilinin cep telefonlarını dinlediğini ortaya çıkarmış, Der Spiegel dergisinin ekim ayında yayımladığı belgeler Berlin ile Washington arasında krize yol açmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Merkel'in cep telefonunun bundan sonra dinlenmeyeceği güvencesini vermesine rağmen iki müttefik ülke arasındaki güven bunalımı aşılamamıştı.

NSA skandalının ardından ABD yönetimine, müttefik iki ülke arasında "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı öneren Almanya hükümeti, Washington'dan bugüne kadar olumlu yanıt alamadı.

Kaynak: AA / Güncel

Edward Snowden Angela Merkel Moskova Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title