Haberler

ABD'nin Küresel Dinleme Faaliyetleri

Almanya meclisinde kurulan NSA Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin telefonlarının Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Federal Meclis'te kurulan araştırma komisyonu çalışmalarına başladı.

NSA Araştırma Komisyonu'nun Federal Meclis'teki ilk toplantısına Meclis Başkan Yardımcısı, Sol Parti Milletvekili Petra Pau başkanlık yaptı.

NSA ve diğer yabancı istihbarat servislerinin Almanya'daki gizli dinleme faaliyetlerinin kapsamını, hedeflerini aydınlatmayı amaçlayan komisyon, dijital iletişim araçlarının ne kadar güvenli olduğu sorusuna yanıt arayacak ve dijital casusluğa karşı alınması gereken önlemler hakkında tavsiyelerde bulunacak.

Federal Meclis'teki tüm siyasi partilerin desteğiyle kurulan NSA Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının iki yıl sürmesi, çok sayıda siyasetçi, yetkili ve uzmanın tanık olarak dinlemesi bekleniyor.

NSA Araştırma Komisyonu'nun başkanlığını iktidardaki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi milletvekili Clemens Binninger üstlenecek. Komisyonda iktidardaki Hristiyan Birlik Partileri'nden (CDU/CSU) dört milletvekili, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'den iki milletvekili, muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti'den birer milletvekili görev yapacak.

NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, NSA'in 2002 yılından bu yana Merkel ve çok sayıda üst düzey Alman yetkilinin cep telefonlarını dinlediğini ortaya çıkarmış, Der Spiegel dergisinin ekim ayında yayımladığı belgeler Berlin ile Washington arasında krize yol açmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Merkel'in cep telefonunun bundan sonra dinlenmeyeceği güvencesini vermesine rağmen iki müttefik ülke arasındaki güven bunalımı aşılamamıştı.

NSA skandalının ardından ABD yönetimine, müttefik iki ülke arasında "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı öneren Almanya hükümeti, Washington'dan bugüne kadar olumlu yanıt alamadı. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Washington Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title