Haberler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkenti Olarak Tanımasına Tepkiler

Edremit, Ayvalık, Bigadiç, Dursunbey ve Burhaniye ilçelerinde, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

Edremit, Ayvalık, Bigadiç, Dursunbey ve Burhaniye ilçelerinde, ABD'nin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasında Kudüs'ün savaş kenti değil barış kenti olduğu vurgusu yapıldı.

Topluluk adına basın açıklaması yapan, Memur Sen, Eğitim Bir Sen Edremit ilçe temsilcilisi Muharrem Yenigün, alınan kararın barış yerine, şiddeti artıracağını belirtti.

Yenigün, şunları kaydetti:

"İnsanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunuyoruz. Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs'ün haklı iradesini yansıtmak için buradayız."

AK Parti Edremit İlçe Başkanı Örkçü'de, yazılı bir açıklama yaparak, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Örkçü:

"Her geçen gün İslam coğrafyası, küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrilmeye çalışılmaktadır. Kudüs coğrafi değil, imani bir meseledir. Amerika'nın almış olduğu bu karar, tüm Ortadoğu'nun istikrarını ve geleceğini tehdit etmektedir. ABD'nin aldığı bu karar yok hükmündedir ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir."

Bigadiç

Merkez Sanayi Cami önünde Bigadiç Belediye Başkanlığı öncülüğünde toplanan vatandaşlar ve çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri, ABD'nin söz konusu kararına tepki gösterdi.

Grup adına konuşan AK Parti Bigadiç İlçe Başkanı Neşet Akbıyık, şunları kaydetti:

"Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir."

Ayvalık

Ayvalık Şehitler Cami'sinde kılınan cuma namazının ardından ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıması protesto edildi.

AK Parti İlçe Başkanı Hasan Kıtay, toplanan kalabalık önünde yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'Dünya 5'ten büyüktür' itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olunabilir."

Dursunbey

Dursunbey Belediyesi Çarşı Camii önünde Cuma namazı sonrası toplanan kalabalık, ABD'in Kudüs ile ilgili aldığı kararı protesto etti.

Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İlçe Başkanı Üzeyir Sali, "ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır." dedi.

Burhaniye

AK Parti Burhaniye İlçe Başkanlığı teşkilat üyeleri, cuma namazı sonrasında, Burhaniye Cumhuriyet Meydanında, basın açıklamasında bulundu.

AK Parti Burhaniye İlçe Başkanı Onur Bedir, alanda yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump'ın kararının bölgede şiddeti artıracağını söyledi.

Kudüs'ün Müslümanlar için olduğu gibi diğer dinler içinde kutsal olduğunu ifade eden Bedir, şunları kaydetti:

"Karar, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir."

Basın açıklamalarının ardından, kalabalık sessizce dağıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Burhaniye Ak Parti İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

title