Haberler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Kayseri, Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Niğde'de bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Kayseri, Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Niğde'de bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Memur-Sen İl Temsilciği üyeleri ve vatandaşlar ellerindeki pankartlar eşliğinde "Siyonist İsrail hesap verecek" sloganları attı.

Şube Başkanı Aydın Kalkan, İslam coğrafyasında yaşanan durumu kabul etmeyeceklerini ve Kudüs'ün özgürlüğü için sonuna kadar çaba göstereceklerini söyledi.

İsrail'in Kudüs'ü başkent yapma gibi bir hataya düşmemesi gerektiğini vurgulayan Kalkan, "ABD ve İsrail'in ortak yapımı bu kirli strateji, daha büyük sorunları beraberinde getirecektir." dedi.

Grup, duanın ardından dağıldı.

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Taş da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin karanının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

ABD'nin Kudüs'ün tek bir dine has kılınması çabasında olduğunu belirten Taş, "MAZLUMDER olarak tek taraflı gerçekleştirilen ancak çok taraflı etkileri olan bu tür tasarrufların hukuk nezdinde bir kıymetinin olmadığının bilincinde olarak Kudüs'ün statüsünün aslına irca ettirilerek korunması gerektiğini vurgular, bütün güç ve imkan sahiplerini sorumluluklarını icra etmeye davet ederiz." ifadelerini kullandı.

Kırıkkale

Kırıkkale'de, Nur Camisi ve Külliyesi önünde toplanan Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kudüs'ün lehine, İsrail ve ABD'nin aleyhinde slogan attı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Yaver Yalçın, grup adına yaptığı açıklamada, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu, özgürlüğün bu kentin hakkı olduğunu dile getirdi.

Kudüs'ün bütün inançlar için ortak tarih, coğrafya, kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak anlamına geldiğinin altını çizen Yalçın, " Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. ABD ve İsrail ortak yapımı bu kirli strateji şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacaktır." diye konuştu.

Kudüs'ün Müslümanların nazarında bir mihenk olduğuna işaret eden Yalçın, " Kudüs'ün siyonizme başkent yapılmasını engellemek için harekete geçmek, birlikte ses vermek ve insanlığın beklediği o sözü söylemek için buradayız." dedi.

Yozgat

Yozgat'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Sivil İnisiyatif Platformu üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar adına açıklamayı yapan Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Kudüs'ün sonsuza kadar Filistin'in başkenti olduğunu vurguladı.

ABD'nin bu hamlesiyle insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip Kudüs'ü savaş alanına dönüştürmeyi amaçladığına dikkati çeken Şerefli, "Oysa Kudüs bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin verilmemelidir. ABD'nin aldığı kararı tanımıyoruz. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir." ifadelerini kullandı.

Açıklama sırasında vatandaşlar sık sık tekbir getirip, "Kudüs bizimdir bizim kalacak", "Katil İsrail, Filistin'den defol" sloganları attı.

Sivas

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisindeki Merkezi Kafeterya önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup öğrenci, "Siyonist İsrail hesap verecek" ve "Siyonist İsrail Filistin'den defol" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Serdar Delice, ABD ve İsrail'in ortaklığının ve işgal planlarının devam ettiğine işaret etti.

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak nitelendirmenin ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacağını ileri süren Delice, "Şimdi İslam ülkelerinden, İslam ülkelerinin hükümetlerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz." dedi.

Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan ve tekbir getiren grup dağıldı.

Niğde

Niğde'de, Ömer Halisdemir Meydanı'nda toplanan Memur-Sen İl Temsilciği üyeleri ve vatandaşlar, "Kudüs ümmetin kalbidir", "Özgür Kudüs için ayaktayız" yazılı döviz ve pankart ile İsrail ve ABD'yi protesto etti.

Eğitim-Bir-Sen İl Temsilcisi Hasan Orhan, yaptığı açıklamada, "ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip bu yönüyle dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam dünyası üzerinden gerçekleştirilmesi istenmektedir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kayseri İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title