Haberler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkent Olarak Tanımasına Tepkiler

Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin'de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin'de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Merkez Sabancı Camisi önünde cuma namazı çıkışında toplanan kalabalık, sloganlarla ABD ve İsrail'i protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Köklü Değişim Dergisi Adana Temsilcisi Muhammet Ali Tuluk, Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu söyledi.

Tuluk, Kudüs'ün asla Yahudi varlığının başkenti olmayacağını dile getirdi.

Daha sonra Kudüs için dua edildi.

Kemeraltı Camisi'nde de cuma namazının ardından birçok sivil toplum örgütünün katılımıyla protesto gösterisi düzenlendi.

AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, burada yaptığı açıklamada, her zaman Filistin halkının yanında olduklarını belirtti.

Sarı, Kudüs'ün dostluk ve barışın simgesi olması gerekirken, son günlerde çatışmaların ve insan hakları ihlalinin en yoğun yaşandığı bir merkez haline geldiğini dile getirdi.

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi Başkanı Mahmut Eraslan da ABD'nin İsrail ile aynı statüde Filistin işgalinin tarafı olduğunu kaydetti.

Açıklamaların ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı ve İl Başkanı Fikret Yeni ile Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da protestoya katıldı.

Osmaniye

Osmaniye'de Envarül Hamit Camisi önünde cuma namazı sonrası toplanan grup, ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile tekbir getirerek ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Osmaniye İnsan Hak ve Hürriyetleri Dernek Başkanı Nadir Sarıcan, alınan kararla Kudüs'te başlayan sıkıntıların bir adım daha ileriye taşındığını aktardı.

Sarıcan, ABD Başkanı Donald Trump'un tavırlarına bakıldığında Kudüs, Filistin ve Ortadoğu'yu daha sıkıntılı günlerin beklediğini kaydetti.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, kamu kurum ve kuruluş, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı protesto, edilen duanın ardından sona erdi.

Hatay

Hatay'da Ulus ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar, ellerindeki dövizler, Türk ve Filistin bayraklarıyla slogan atıp protestoda bulundu.

Kalabalıkta yer alan Filistin asıllı Hannan İnnis ise ülkesi için yazdığı şiiri okuyarak tüm Müslümanları bir olmaya davet etti.

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, yaptığı konuşmada, Filistin'in yalnız olmadığını belirterek ABD'nin kararına tepki gösterdi.

AK Parti Hatay İl Başkan Vekili Hicret Kumru da Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu aktardı.

Hz. Ayşe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de ABD'nin kararını bedenleriyle Arapça "Kudüs" yazısını oluşturarak protesto etti.

İskenderun ilçesinde de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanımasına tepki gösterildi.

Mersin

Mersin'de Ulu Cami avlusunda bir araya gelen Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu ve AK Parti Mersin İl Başkanlığı üyeleri, ellerindeki dövizlerle sloganlar atıp kararı protesto etti.

Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu adına konuşan dönem sözcüsü Mesut Kayacı, ABD'nin ve İsrail'in işgal planlarının devam ettiğini söyledi.

AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik de Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini kaydetti.

Edilen duanın ardından grup sloganlar atarak dağıldı.

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy kampüsünde cuma çıkışında bir araya gelerek üniversiteye kadar yürüyen Anadolu Gençlik Derneği üyeleri ve öğrenciler, üniversite önünde ABD ve İsrail bayrağı yaktı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title