Haberler

    ABD'nin Gizli Arama Motoru: Icreach

    Güncelleme:
    -

    ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) milyonlarca kişiye ait telefon kaydı, elektronik postalar, cep telefonu konum bilgileri ve internet iletişim kayıtlarını izlemek için internet arama moturu Google'a benzer bir sistem kurmasının yankıları sürüyor. Eski NSA analisti Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan gizli belgelere göre 850 milyar adet kayıtla başa çıkamayan Amerikan istihbaratı ICREACH adlı arama motorunu devreye aldı. Arama motoru yabancılara ve hiçbir sabıka kaydı bulunmayan Amerikan vatandaşlarına ait verileri barındırıyor. ABD'nin 23 hükümet ajansından bin analistin kullanması için tasarlanan sisteme FBI ve CIA'nın da erişimi bulunuyor.


    Görünümü aynı Google


    Gizli belgeleri yayımlayan The Intercept isimli sitedeki bilgilere göre arama motoru için yaklaşık iki yıl harcandı. Sistemin günde 2 ila 5 milyar kayıtla ilgili sonuç gösterebildiği belirtilen haberde, "örneğin elektronik postalarla ilgili aramalarda gönderen ve teslim alan farkını, gönderildiği ve teslim edildiği tarihi, telefon görüşmelerinde arayanı ve ne zaman arandığını görmek mümkün" denildi. 2006'da Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Keith Alexander'ın tasarlanması için emir verdiği sistemin trilyonlarca veriyi içerebilecek şekilde hazırlandığı belirtildi. 2007'de hazırlanan gizli bir sunumda ICREACH ana sayfasının tamamen Google'dan kopyalandığı görüldü. ICREACH sisteminin analistlerin tek bir seferlik anahtar kelime ya da hedef kişiye bağlı olarak sonuç vermek üzere tasarlandığı kaydedildi. Arama motorunun en önemli özelliği çeşitli bölgelerde sınıflandırılmış farklı veri tabanlarını tek bir çatı altında toplayarak zamandan tasarruf sağlanmasını başarması. Sistemin yıllık maliyeti ise 2,5 ila 4,5 milyon dolar arasında değişiyor.


    "Özel hayat" endişesi


    ICREACH hakkında sert açıklamalar yapan insan hakları grupları mahkeme kararı olmadan toplanan mahrem hayata ait bilgilerin bu şekilde kullanılmasından rahatsızlıklarını belirtti. NSA'nın Soğuk Savaş dönemi başkanlarından Ronald Reagan'ın çıkardığı özel bir emirle yabancılara ait iletişim bilgilerini toplu bir şekilde elde etme hakkı bulunuyor. Sistemin en önemli özelliklerinden biri takibi yapılan kişinin iletişim halinde olduğu kimselere ait telefon kayıtları ve bilgilerine de kolay bir şekilde ulaşımını sağlıyor olması. Adeta hedef kişinin "sosyal ağını" ortaya döken bu özellik binlerce kişinin hayatları üzerinde haksız yere istihbarat çalışmaları yapılmasına yol açıyor.


    Kaynak: Sabah



    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Edward Snowden Google Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title