Haberler

ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Dobbins, Kabil'de

Arabulucu sıfatı ile Kabil hükumeti ve Taliban arasında olası barış sürecini başlatmak için çaba harcayan Büyükelçi James Dobbins, Kabil'de Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Özel Temsilci Dobbins, Taliban ile Afgan hükumeti arasında yapılması planlanan görüşmelerin geleceğinden ümitli olduğunu ve Kabil hükumetiyle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Müzakerelerin geleceğini iyimser gördüğünü anlatan Dobbins, ancak bununla birlikte Kabil'in Doha'ya ne zaman heyet göndereceğini ya da Taliban'ın bu görüşmeye ne kadar hazır olduğunu henüz bilmediğini dile getirdi.

Taliban'ın Doha'da açtığı ofise, kendi döneminde kullandığı beyaz bayrak çekmesinin ve "Afganistan İslam Emirliği" yazılı tabelayı asmasının ABD'yi de rahatsız ettiğini vurgulayan Dobbins, "Ben bu olayın, yanlış anlaşılmaların birleşiminin bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Taliban'ın kendi açısından propaganda zaferi arzusu içerisinde böyle bir adım atmış olabileceğini düşünüyorum. Bizim için de hayal kırıklığı oldu" dedi.

Karzai hükümetinin, Doha'daki ofisin Taliban'a siyasi kimlik kazandırdığı ve büyükelçilik statüsünde bir izlenim verdiği eleştirisini katıldıklarını dile getiren Dobbins, "Biz anlamlı bir barış süreci için iki adım attık ama olayın hemen başından bir adım geri atıldı. Bu yerinde geri adım sadece Kabil'de değil aynı zamanda Washinton'da da atıldı. Biz de aynı şekilde tepki verdik" diye konuştu.

Taliban'ın tuhaf davranışlarla kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Dobbins, "Amerika Birleşik Devletleri de tıpkı Afganistan gibi olayın sonucundan üzüntü duymuştur. Lakin biz, bu olaydan ötürü Sayın Karzai'den daha önce hayal kırıklığı yaşadık ya da aynı anda bu işten üzüntü duyduk" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın ABD'ye verdiği sözler nedeniyle kendilerinin de Karzai'ye güvenceler verdiğini bildiren Dobbins, "Ancak bize verilen bu sözler yerine getirilmedi ya da tutarsızlıklar vardı" değerlendirmesinde bulundu.

Doha'da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerin ertelenmesinden Taliban'ı sorumlu tutan Dobbins, olumsuzluklara rağmen ABD'nin ümidini kaybetmediğini, nihai adımların atılabileceğini söyledi.

ABD'nin, Afganistan merkezi hükumeti öncülüğünde başlatılacak barış görüşmelerine desteğini sürdüreceğini kaydeden Dobbins, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan konularda ilerleme sağlanmasını umduklarını, Taliban'ın da bu sürece saygı göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hamid Karzai Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title