Haberler

ABD'li Savaş Karşıtı Cındy Sheehan Dha'ya Konuştu

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Tarafından Bu Yıl Dördüncüsü Düzenlenen "Savaşsız Bir Dünya İçin Ulusulararası Buluşma" Toplantılarına Katılmak Üzere Türkiye'ye Gelen Cindy Sheehan ve Hizbullah'ın Düşünce Kuruluşu Olarak Faaliyet Gösteren "Belgeleme ve İstişare Merkezi"nin Başkanı, Lübnan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fayyad Dha'ya Konuştu.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Savaşsız Bir Dünya için Ulusulararası Buluşma" toplantılarına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Cindy Sheehan ve Hizbullah'ın düşünce kuruluşu olarak faaliyet gösteren "Belgeleme ve İstişare Merkezi"nin başkanı, Lübnan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fayyad DHA'ya konuştu. Cindy Sheehan, ABD askeri olarak Irak'a giden oğlu Casey'nin Irak'ta ölmesi sonucu ABD Başkanı Bush'un Teksas'taki evinin önünde başlattığı gösteriler ile tüm dünyada savaş karşıtlarının simgesi olan Sheehan, ABD'nin ilk hedefinin tüm askerlerini Irak'tan çekerek işgale bir son vermesi olduğunu söyledi. Prof. Fayyad ise, Lübnan'daki son gelişmeleri değerlendirirken, Şubat ayının sonuna kadar Siniora hükümetinin görevini bırakmaması halinde ülke çapında tüm memurların iş bırakma eylemleri yaparak bürokrasiyi kilitleyeceklerini ve böylece hükümeti istifaya zorlayacaklarını ifade etti.

CINDY SHEEHAN'DEN GEORGE BUSH'A MESAJ VAR

Dünya Cindy Sheehan'i ilk kez, kendisi gibi çocuklarını Irak'ta kaybeden kadınlar ile birlikte Teksas'ta Bush'un evinin önüne kamp kurduğunda tanıdı. O eylemlerine hiç ara vermeden devam etti. Sadece ABD'de değil dünyanın pek çok bölgesinde forumlara, eylemlere, yürüyüşlere katıldı. ABD'li askerlerin Irak'tan evlerine dönebilmeleri, koalisyon güçlerine bağlı ülke ordularının Irak'tan çıkmalarını sağlamak için çaba harcadı. Sheehan, bu kez de Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun düzenlediği bir toplantıya katılmak üzere İstanbul'a geldi ve DHA'nın sorularına yanıt verdi.

Sheehan, "Başından beri George Bush'un saldırgan politikalarına karşı çıkıyoruz. Ama ancak o görevinin sonlarına doğru saldırganlığına devam devam ediyor. Irak'a 25 bin 500 asker daha gönderdi ve öldürmeye devam ediyor. Biz de barışın sağlanabilmesi için çalışmayı sürdürüyoruz. ABD'nin bu politikası bölgede şiddetin daha da yayılmasına neden oluyor. Bir yandan da biz senatonun Bush'a savaş için kullanma hakkı verdiği fonu kesmesini istiyoruz" diyor. Aynı zamanda George Bush ve Dick Cheney'nin artık Beyaz Saray'dan uzaklaştırılması için çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Cindy Sheehan, "Bütün bunlar Bush'un politikalarını durdurmaya onu koltuğundan etmeye yeter mi? Yetmeyecektir ama yine de ABD halkının ortaya koyduğu baskılar onları ne yaptığını bir kez daha düşünmeye itecek. 17 Mart'ta bütün ABD'de büyük gösteriler düzenleyeceğiz. En büyük ve geniş katılımlı gösterimiz ise Washington'da olacak" sözleriyle bundan sonraki eylem takvimini de açıklıyor.

SHEEHAN : "BUSH HARİÇ HERKES BARIŞ İSTİYOR"

Cindy Sheehan'e göre George Bush ve onun gibi düşünenler dışında dünyada herkes barış istiyor. ABD'nin eski başkanlardan Eisenhower'ın bir sözünü hatıratıyor Sheehan: "Eğer dünyada insanlar barışı talep ediyorlar ise hükümetler savaş yolundan dönmelidirler". Bu yüzden sınırların çok ötesinde barış ve kardeşliğin tesis edilebilmesi için seyahat ettiğini anlatıyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Dünyanın pek çok bölgesinde konuşmalar yapıyorum. 17 Mart günü tüm dünyada ABD Büyükelçilikleri'nin önünde eylemler düzenlenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Irak'taki koalisyon güçlerine bağlı ülkeler de artık askerlerini geri çekme kararı veriyorlar. Avustralya ve İngiltere bu kararlarını açıkladılar. Diğer ülkelerin de aynı kararı vermeleri için devletlerin üzeerindeki baskıları artırmamız gerekiyor. Dünyanın yüzde 90'ında insanlar Bush'un politikalarına karşı çıkıyor ama önemli olan hükümetlerin de kararlarını bu yönde etkilemek. Bilmemiz gereken bir şey daha var. Eğer biz Irak'a demokrasinin götürülmesine yardımcı olamazsak, o zaman kendi ülkelerimizde demokrasiyi yaşamamızın da tek başına fazla bir anlamı kalmıyor. ABD'de ülkenin en az yüzde 75'lik kesimi askerlerin Irak'tan evlerine dönmesini istiyor. ABD halkı bu haksız ve ahlak dışı işgalin bir an önce bitmesini istiyor" diye konuşuyor.

SHEEHAN : "BAYAN CLINTON BUSH GİBİ, OBAMA İSE HENÜZ HAZIR DEĞİL"

Amerika'da seçim sürecine girildiğini hatırlattığımız Cindy Sheehan, Demokrat Parti'nin Başkan adaylarından bayan Clinton'ın özellikle Irak konusunda Bush'a yakın fikirleri savunduğunu, diğer aday Barrack Obama için ise şimdilik erken olduğunu savunuyor. Sheehan, "Biz ülkemizde bağımsız, lobilerin eetkisinde olmayan adayları destekliyoruz. Amerikan emperyalizmi hastalığının bütün dünyada yayılmasına engel olmak isteyen adayları destekleyeceğimizi ifade ediyoruz" diye konuşuyor. Cindy Sheehan Amerika'nın Irak'ı işgalinin ardından terörist saldırıların eskisine oranla büyük artış kaydettiğini hatırlatarak, "ABD ieskiden de komünizm yayılmasın diye Vietnam'da savaşyordu. Ancak bu bir sonuç getirmedi. Bush da şimdi ise terörizm yayılmasın diye Irak'ta. Ama buna rağmen ortada artan bir şiddet var. Bu gerekçeler ile bakarsak ABD Irak'ta Vietnam'daki ile karşılaştırılabilecek bir konumda" diye konuşuyor.

LÜBNANLI PROFESÖR'DEN SINIORA HÜKÜMETİNE UYARI : "GÖREVİ BIRAKMAZSANIZ ŞUBAT AYININ SONUNDA ÜLKE ÇAPINDA EYLEM BAŞLIYOR"

Lübnan'da 12 Temmuz 2006 günü başlayan İsrail saldırıları sonucunda ortaya çıkan sorunlar henüz aşılamadı. Bir çoğu çocuk ve kadın, 1200 sivilin hayatını kaybettiği, 115 binin üzerinde konutun yıkıldığı, 4000 kişinin de yaralandığı Lübnan şimdi de iç politikadaki sorunlar nedeniyle dünyanın gündemine geliyor. Bir suikast sonucu hayatını kaybeden eski başbakanlardan Refik Hariri'nin başını çektiği, Sünniler, bazı Hıristiyan gruplar ve Dürziler tarafından desteklenen 14 Mart hareketinin karşısında yer alan ve gelecekte cumhurbaşkanı adayı olması beklenen hıristiyan Michel Aoun, Hizbullah ve Suriye'nin oluşturduğu cephe arasındaki siyasi çekişme gelecekte bir silahlı iç çatışmaya dönüşür mü? Tüm dünyanın gözünü Lübnan'daki artan iç gerilime çevirdiği bugünlerde DHA'nın sorularını yanıtlayan Prof. Fayyad, "Lübnan eskiden olduğu gibi silahlı çatışmalar ile gündeme gelmeyecek. Ancak ortada çözülmesi gereken sorunlar olduğu da kesin. Öncelikle tüm baskılara rağmen iktidarda kalmayı sürdüren Siniora hükümetinin bir an önce görevi bırakması gerekiyor. Aksi halde Lübnan'da memurlar bu ayın sonundan itibaren iş bırakacaklar. Bu da bürokrasiyi ve hükümeti zora sokacak" dedi. Lübnan Üniversitesi'nde öğrenciler arasında geçtiğimiz haftalarda meydana gelen çatışmaların da olumsuz bir etki yarattığını söyleyen Lübnanlı profesör, Hizbullah'ın siyasi sistemi kökünden değiştirmek gibi bir arzusunun bulunmadığını belirtti. 1943'te bağımsızlığını kazanan Lübnan'da "Ulusal Pakt" ile düzenlenen sistemin değiştirilmesinin bugünün gündemi olmadığını ifade eden Fayyad'a göre, ilk hedef ABD'nin etkisi altında hükümet eden şu anki iktidarın görevi devretmesi gerekiyor. Ona göre Hizbullah şu anda yalnızca ulusal çıkarları savunuyor.

ALİ FAYYAD : "LÜBNAN'DA YENİ BİR İÇ SAVAŞ BEKLENTKİM YOK"

İsrail'in hala Lübnan'da işgal güçleri bulundurduğunu, hava sahasını ihlal ettiğini ve Şebaa Çiftliklerindeki işgalini sürdürdüğünü öne süren Prof. Fayyad, Lübnan'ı bir iç savaşın beklediği yönündeki fikirlerden ise oldukça uzak duruyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title