Haberler

ABD'li Biyolog Doktora Tezini Türkiye'de Yaptı

ABD'nin Hawaii eyaletinde yaşayan biyolog Dr. Mark Chynoweth, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Kuzey Doğa Derneğince yapılan yaban hayatı çalışmalarına katılıp doktora tezini tamamlayarak doktor unvanı aldı.

ABD'nin Hawaii eyaletinde yaşayan biyolog Dr. Mark Chynoweth, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Kuzey Doğa Derneğince yapılan yaban hayatı çalışmalarına katılıp doktora tezini tamamlayarak doktor unvanı aldı.

Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin Hawaii eyaletinde yaşamını sürdüren Mark Chynoweth ile Yeni Zelanda'da 2011'de doğa koruma biyolojisi konferansında tanışıp kendisini doktorasını yapması için Kars'a davet ettiğini söyledi.

Şekercioğlu, Utah Üniversitesinde kendisinin doktor öğrencisi olan Chynoweth ile beş yıl boyunca Kars ve Sarıkamış'ta da birlikte çalıştıklarını belirterek, "Chynoweth, beş yıl boyunca buranın boz ayılarını, kurtlarını vaşaklarını son derece zorlu şartlarda başarılı şekilde araştırıp hepsine vericiler takmamızda çok önemli bir rol oynadı. Bu sene nisan ayının sonunda doktora tezini verip artık doktor oldu." diye konuştu.

Şekercioğlu, Mark Chynoweth'in çok yetenekli olduğunu ve büyük bir özveriyle bölgenin yaban hayatı konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Chynoweth, Kuzey Doğa Derneği ekibimizdeki 2 arkadaş ile fotokapanlarla yıllarca yaban hayvanları takip ettiler. Yaklaşık 13 bin fotokapan günü çalışıldı. Bir fotokapanın bir gün araştırma yapılan ortamda kalması bir fotokapan günü demek. 65 binden fazla fotoğraf çekildi. Sarıkamış'ın, Kars'ın yaban hayatını hem fotokapanlarla hem vericilerle son derece yoğun şekilde araştırıldı ve bu da Chynoweth'in doktora tezi oldu. Mark artık buraya veda edecek, ümit ediyorum profesörlük, hocalık pozisyonlarına da gelecek. Bundan sonra ABD'de araştırmalarına devam edecek ama biz kendisini tekrar burada görmek isteriz."

"Burada çalışmak çok keyifli"

Dr. Mark Chynoweth da Sarıkamış ve Kars bölgesinde 5 yıl boyunca çok önemli çalışmalara imza attıklarını ve dünyanın göç eden ilk bozayılarını burada tespit ettiklerini dile getirerek, "Burada çalışmak çok keyifli ve eğlenceliydi. En zevkli kısmı da Kuzey Doğa Derneği ile çalışmak oldu.Yaptığımız çalışmalar sayesinde burada olumlu değişikliklerin olduğunu görüyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Koç Üniversitesi Sarıkamış Kars Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title