Haberler

ABD Dışişleri: "Münbiç'i Yerli Arap Halkı Tekrar Kuracak"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Suriye'de Fırat'ın batısındaki Münbiç'in terör örgütü DAEŞ'ten alınmasının ardından, şehirde Arapların kalacağı ve Kürtlerin ise bölgeden ayrılacaklarının kendilerine taahhüt edildiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Suriye'de Fırat'ın batısındaki Münbiç'in terör örgütü DAEŞ'ten alınmasının ardından, şehirde Arapların kalacağı ve Kürtlerin ise bölgeden ayrılacaklarının kendilerine taahhüt edildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç ilçesinin DAEŞ'ten kurtarılmasından sonra atılacak adımlara yönelik, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Münbiç'in DAEŞ'ten kurtarılması için verilen mücadelede yer alan Arapların bu ilçeden insanlar olduğuna dikkat çeken Trudeau, "Araplar evlerini DAEŞ'ten geri almak için savaşıyorlar" dedi.

Trudeau, "Kürtler ise Suriyeli Demokratik Güçler içerisinde önemli bir yere sahip" ifadesini kullanarak, "Bununla birlikte, yerli Arapların bölge temizlendikten sonra şehri kurma ve restore etme hakkına sahip oldukları yönünde Kürt liderlerden teminat aldık." diye konuştu.

Münbiç'in DAEŞ'ten kurtarılmasının bölgesel anlamda stratejik önemine de değinen Trudeau, şunları kaydetti:

"Münbiç'in temizlenmesi, DAEŞ'in Irak ve Suriye'de kontrol ettiği topraklarla bağlantısını sağladığı ve savaşçı, para, silah ve ihtiyaçlarını burası sayesinde getirip götürdüğü önemli bir yolun kesilmiş olmasını sağlayacak. Şehrin temizlenmesi Rakka'nın izole edilmesi ve DAEŞ'in Suriye'den temizlenmesi adına da önemli bir adım olacaktır."

Trudeau, Münbiç operasyonunun, koalisyon güçlerinin DAEŞ'in Türkiye'ye olan tehdidini azaltmak için yaptığı diğer operasyonlarla uyum içinde olduğunu ve Mara hattındaki muhalifleri desteklediğini söyledi.

Sözcü Trudeau, Münbiç'in 35 bin ila 40 bin arasında olduğunu tahmin ettikleri nüfusunun ise DAEŞ'ten kurtulacağına dikkat çekti.

Washington yönetimi, PYD'nin, bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Fırat'ın batısındaki Münbiç'in DAEŞ'ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD'nin ilçeyi terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Suriye Münbiç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title