Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner Açıklaması

WASHINGTON (AA)  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya ve İran'ın Suriye'de siyasi çözüm noktasındaki girişimleriyle ilgili, " Suriye'de kapsayıcı demokratik bir yönetime götürecek kredibilitesi olan siyasi bir süreci ortaya koyma, çatışmaları sona erdirme noktasında (bu ülkelerle) ortak bir nokta bulabildiğimiz müddetçe bunu destekleriz. Ancak bu Esed'i içeremez" dedi.

Toner'a günlük basın toplantısında Rusya'nın SMDK temsilcilerini gelecek hafta Moskova'ya davet ettiği ve İran'ın Suriye'de çözüme yönelik bir plan sunduğu dikkate alındığında krize siyasi çözüm noktasında yeni bir girişim başlatıldığı mı soruldu.

Rusya ile Suriye'deki yeni adımlar için yakından istişarede bulunduklarını belirten Toner, " Suriye'de siyasi çözüm arayışındayız ama bu Beşşar Esed'in dahil olmadığı bir siyasi çözüm. Suriye'de kapsayıcı demokratik bir yönetime götürecek kredibilitesi olan siyasi bir süreci ortaya koyma, çatışmaları sona erdirme noktasında (bu ülkelerle) ortak bir nokta bulabildiğimiz müddetçe bunu destekleriz. Ancak bu Esed'i içeremez" diye konuştu.

Suriye'de ılımlı muhaliflerin güçlenmesi ve büyümesinin devamını istediklerini dile getiren Toner, siyasi çözümün aciliyetine işaret etti.

Toner, böyle bir girişimde İran'ın rol oynayıp oynamayabileceğine yönelik bir soru üzerine, İran'ın Esed rejimine devam eden desteğinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, eğer Esed rejimini desteklemezlerse bunun mümkün olabileceğini kaydetti. Toner, "Şunda açık olalım; savaşın çözümü noktasında herhangi bir barışçıl çözüm veya ilerlemede Esed rejiminin dahiliyeti olamaz. Eğer İran yapıcı bir rol oynayacaksa bu, Esed rejimini desteklemeyen bir şey olmalı. Burada tüm kötülüklerin kökeni Esed rejiminden geliyor. Bugün bizim ve Suriye halkının içinde bulunduğu koşulları yaratan Suriye rejimi. Dolayısıyla rejime örtülü veya açık herhangi bir destek başarısız bir girişim olur" değerlendirmesinde bulundu.

-"Rusya'nın DAEŞ'le mücadeleye daha fazla müdahil olmasını isteriz"-

Toner'a, dünkü basın toplantısında, Rusya'nın DAEŞ ile mücadeleye dahiliyetini olumlu bulacaklarını söylediği hatırlatılarak, Rusya'nın koalisyon çabalarına ne ölçüde katılacağı, hava saldırılarının bunları içerip içermeyeceğine ilişkin ayrıntılar soruldu.

Rusya'nın, DAEŞ karşıtı çabalara henüz çok fazla dahiliyetinin olmadığına işaret eden Toner, "Tabii ki Rusya'nın daha fazla müdahil olmasını isteriz. Ancak şu noktada bu konuda halen görüşmelerimiz sürüyor" ifadesini kullanmakla yetindi.

-"Olumlu adım olur"-

ABD ile Rusya'nın Suriye'de kimyasal silah saldırılarının faillerinin ortaya çıkarılmasını amaçlayan BM tasarısı üzerinde anlaştığını hatırlatan Toner, tasarının bu rahatsız edici konuda önemli bir ilerleme anlamına geldiğini kaydetti.

Toner, Rusya ile Suriye'den deklare edilmiş kimyasal silahların çıkarılması çabalarını başardıklarını ancak klorin ve varil bombası kullanımları nedeniyle bu konudaki sorunların devam ettiğini dile getirerek, "Bu konunun ele alınmasında hem bizim hem Rusya tarafında ortak bir sebep var. Eğer tasarı BM Güvenlik Konseyi'nden geçerse olumlu bir adım olur" açıklamasında bulundu.

Tasarının Suriye halkı için adaleti sağlamada kritik bir ilk adım olduğunu belirten Toner, daha ileri noktadaki adımlar olarak da uluslararası toplumun sorumluları belirleyebilmesi noktasında bir mekanizma kurulması olacağını kaydetti.

Toner, ancak şu anda süreçle ilgili daha fazla detay veremeyeceklerini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonu Beşşar Esed Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title