Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rıce, Mesut Barzani ile Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Erbil'de 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesut Barzani ile Görüştü. Rice, PKK Konusunda Türkiye, ABD ve Irak'ın Karşılıklı Adımlar Attığını Belirterek, PKK'nın Irak'taki Ofislerinin Kapatılmasından Memnuniyet Duyduğunu Söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Erbil’de ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani ile görüştü. Rice, PKK konusunda Türkiye, ABD ve Irak’ın karşılıklı adımlar attığını belirterek, PKK’nın Irak’taki ofislerinin kapatılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice sürpriz bir ziyarette bulunduğu Irak’taki temaslarını bugün Erbil’de sürdürdü. Rice, Erbil Havaalanı’nda bölgesel Kürt hükümetinin başbakanı Neçirvan Barzani tarafından karşılandı. Rice daha sonra ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani ile Bölgesel Kürt Hükümeti Bakanlar Kurulu binasında bir araya geldi. Görüşmede, öncelikli olarak Irak petrolünün idaresiyle ilgili anlaşmazlıkların görüşüldüğü ifade edildi. Rice’ın, Erbil’deki yerel yönetime Sünniler ve Şiilerle birlikte çalışma çağrısında bulunduğu öğrenildi.

Barzani ve Rice görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. ABD Dışişleri Bakanı, terör örgütü PKK hakkında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Barzani ile görüşmesinde konunun gündeme geldiğini ve PKK konusunda Türkiye, ABD ve Irak’ın karşılıklı adımlar attığını söyleyerek, terör örgütünün Irak’taki ofislerinin kapatılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. ABD’nin PKK konusunda atadığı koordinatör Joseph Ralston`u göreve başladığını hatılatan Rice, Irak topraklarlarında başka ülkeleri karşı terörist grupların barındırılmaması gerektiğini ifade etti. Rice konuşmasında ayrıca, Irak’taki temaslarında tüm taraflarlarla ulusal birliğin sağlanması konusunda olumlu görülmeler yaptığını kaydetti.

Mesut Barzani ise basın toplantısında petrolün paylaşımı ile ilgili olarak sorulan sorular üzerine, merkezi hükümetle bölgesel Kürt hükümeti arasındaki petrol paylaşımının anayasal esaslar gereğince yapılacağını söyledi ancak ayrıntı vermedi. Rice’ın beraberindeki gazetecilerden edinilen bilgiye göre Amerikan Dışişleri Bakanı, Kürt tarafını petrol gelirlerinin merkezde toplandıktan sonra bölgelere paylaştırılması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Öte yandan, bölgesel hükümetin başbakanı Neçirvan Barzani’nin önümüzdeki hafta, kaynakların paylaşımı üzerinde taraflar arasında yapılacak görüşmelere katılmak üzere Bağdata gitmesi bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title