Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rıce'ın Ortadoğu Ziyareti

İsrail ve Filistin'deki Temaslarını Sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ramallah'ta Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ve Başbakanı Salam Fayyad ile Görüştü.

İsrail ve Filistin'deki temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ramallah'ta Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ve Başbakanı Salam Fayyad ile görüştü.

Condoleezza Rice ve Abbas görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Abbas, "Sayın Rice ile bir çok konuyu görüştük. Özellikle barış çabalarını ve taraflar arasındaki iyi ilişkilerle birlikte, Kasım ayının ortasında gerçekleşecek olan Ortadoğu Barış Konferansı'nın başarıyla ulaşmasına olan ihtiyacı dile getirdik" dedi.

Filistin devletinin kuruluşu için çalıştıklarını söyleyen Rice ise, "Bir araya gelişimizin tek nedeni var; o da Filistin devletinin kurulması konusundaki sorunların giderilmesi. Konferanstan kesin sonuç alınacağı kanısı oluşmadığı için şu ana kadar ABD olarak uluslararası kamuoyuna konferans için herhangi bir davet sunmadık. Washington, tarafların ciddi ve hızlı şekilde Filistin devletinin kurulması konusundaki ana meseleleri masaya yatırıp, konferans öncesi sorunların aşılmasını istiyor. Kesin ve

dayanıklı bir müzakere için bu gerekli" şeklinde konuştu.

"Ortadoğu Barış Konferansı dayanıklı olmalı ve Filistin devletinin kurulması konusunda ilerleme sağlanmalı" diyen Rice, konferansın sadece hatır konferansı değil sonuca ulaşan bir toplantı olacağını söyledi.

Filistin Yönetimi lideri Abbas ise, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile, Filistinli mültecilerin dönüşü, Kudüs'ün statüsü, iki devletli çözümde sınırlar meselesi ve su meselesi gibi ciddi konuları ele aldıklarını belirterek, "Uluslararası Ortadoğu Barış Konferansı, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son vermeli. İsrail, uluslararası yasalarla belirlenen Ortadoğu barış haritasında yer alan 1967 sınırlarına çekilmeli" diye konuştu.

Abbas, ayrıca gelecek hafta New York'ta yapılacak olan BM toplantısı sırasında ABD Başkanı George W. Bush ile bir araya gelerek, yerleşimciler ve mülteciler durumunu görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Kasım ayında ABD'de yapılması planlanan Ortadoğu Barış Konferansı için, şu ana kadar, herhangi bir yer bildirilmedi. Ayrıca ABD tarafından hiçbir ülke toplantıya çağrılmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, sabah saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya gelmişti.

Dün Kudüs'te İsrail Dışişleri Bakanı Tzipni Livni ile görüşen Rice, İsrail'in, Hamas'ın yönetimindeki Gazze Şeridi'ni düşman bölge olarak nitelemesinin ardından buna benzer bir açıklama yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Hamas, ABD için de düşman varlık" demişti.

İsrail güvenlik kabinesi de, devam eden Kassam saldırıları karşısında Gazze Şeridi'ni "düşman varlık" ilan etmişti. Gazze Şeridi'ne bir kara harekatına karşı çıkan kabine, elektrik ve fuel-oilin temininin azaltılması başta olmak üzere, Gazze Şeridi'ne ekonomik yaptırımlar uygulanmasını benimsemişti. Kabinenin bu sabah yaptığı toplantıdan, Gazze Şeridi'nden sınırdaki Yahudi yerleşimlerine yönelen Kassamlar'a karşı, bir süredir dile getirilen Gazze Şeridi'nin düşman varlık olarak ilan edilmesi kararı

çıktı. Bu öneri, ilk kez İsrail koalisyonunun şahinler kanadından, İsrail Evimiz Partisi Başkanı ve aynı zamanda Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman tarafından gündeme getirilmişti. Güvenlik kabinesinin toplantısında, bölgede yaşayan 1.5 milyon dolayındaki Filistinli'nin yaşamını zora sokmayacak şekilde, uluslararası yasalar karşısında uygunluğu da gözden geçirilerek, elektrik arzının ve fuel-oil temininin azaltılması kararı alınırken, İsrail'in Gazze'deki

hastanelerin jeneratörlerinin çalışmasına yetecek kadar bir enerjiyi sağlaması da desteklendi. Ancak, elektrik kesintisinin ne zaman başlayacağı konusunda bir tarih verilmedi. Gazze'deki Filistinliler'e İsrail tarafından verilen suyun kesilmesiyse benimsenmedi.

Gazze Şeridi'nde Hamas'ın kontrolünü ele geçirdiği günden bu yana kapalı tutulan ve sadece insani yardımlar için açılan sınır geçişlerinde ise uygulama iyice daraltıldı. Sınır geçişleri, ancak gerekli miktarda gıda ve tıbbı yardımların geçişi için açık kalacak, roket yapımında kullanıldığı da belirtilen su boruları gibi malzemelerin Gazze'ye girişineyse izin verilmeyecek.

(İA-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title