Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Bugün Suriye'deki kimyasal silah konusuna yaklaşımda, herkesin kendi gerçekleri olduğu şeklinde davranmasına gerçekten zamanımız yok. Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili mücadele bir oyun değil. Bu, gerçek. Bu, önemli. Suriye halkının yaşamı için, bölge için, dünya için Cenevre'de vardığımız anlaşmanın uygulanması önemli" dedi.

Kerry, Bakanlıkta sürpriz bir biçimde Suriye konusunda açıklama yaptı.

Açıklamasının başında ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Daniel Patrick'in "Kendi görüşleriniz olmasına hakkınız var ama kendi gerçekleriniz olmasına hakkınız yok" sözlerine atıf yaparak başlayan Kerry, gelecek haftaki BM Genel Kurulu'na giderken bu sözlerin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

"Bugün Suriye'deki kimyasal silah konusuna yaklaşımda, herkesin kendi gerçekleri olduğu şeklinde davranmasına gerçekten zamanımız yok" diyen Kerry, "Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili mücadele bir oyun değil. Bu, gerçek. Bu, önemli. Suriye halkının yaşamı için, bölge için, dünya için Cenevre'de vardığımız anlaşmanın uygulanması önemli" ifadesini kullandı.

Kerry,  haftalardır Rusya ve diğer bazı ülkelerden BM raporunun beklenmesi gerektiği yönünde sözler duyduklarını ve bu kesimlerin, ekibin "dışarıdan uzman" ve "bağımsız standartlara" sahip olduklarını belirttiğini hatırlatarak, söz konusu raporun ardından, "bazılarının söylediklerinin aksine" Suriye'ye dair gerçeklerin sadece daha da fazla netleştiğini ve bu davanın daha da zorlayıcı hale geldiğini vurguladı.

John Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sellstrom raporundaki her bulgu kategorik olduğu kadar ikna edici de. Savaş gereçleri, füze fırlatma sistemi, bunların orijini, yörüngesi, markajı, sarin kullanıldığının teyidi gibi her bir veri, bizim zaten bildiğimiz ve Amerikalılar ile dünyaya söylediğimizi doğruluyor. Kongre'nin önüne getirdiklerimizi doğruluyor. BM raporu, anlamı su götürmez biçimde, sarin gazı dahil kimyasal silahların Suriye'de kullanıldığını teyit ediyor."

Esed rejiminin alanı bombardımana tutup kanıtları yok etme yönündeki tüm çabalarına rağmen, BM heyetinin olaydan kurtulan 50 kişinin yanı sıra yaralılar, sağlık görevlileri, acil durum ekipleriyle görüştüğünü dile getiren Kerry, kan, idrar ve toprak örneklerinin değeerlendirildiğin aktardı.

Kerriy, ekibin, Esed rejiminin bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair birçok hayati detayla döndüğünü bildirerek, "Saldırıdan kimin sorumlu olduğu BM raporunda belirtilmese de bu gerçekleri okuyan ve noktaları birleştiren her kişi ki noktaları birleştirmek çok kolay, bu gerçeklerin ne anlama geldiğini görür" diye konuştu.

- Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

John Kerry Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title