Haberler

ABD'den Üstü Kapalı Tehdit

Güncelleme:

Amerika, Türkiye'nin Rusya ve Çin'e yaklaşmasını "Ne olacağını göreceğiz" diyerek tehdit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İstanbul'da kaybolduğu belirtilen Amerikalı kadınla ilgili olarak, kurumda açıklama yaparken bir gazeteci bakana Türkiye ile ilgili önemli bir soru sordu.

Toplantıda söz alan gazeteci Nuland'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki bir televizyon mülakatında, "Geçenlerde (Rusya Devlet Başkanı) Sayın Putin'e 'bizi Şanghay Beşlisi içine alın' dedim. Biz de AB'ye 'Allah'a ısmarladık' diyelim, ayrılalım oradan" şeklindeki sözleri de soruldu.

"NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ"

Biraz garip bir açıklama olsa da Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerini görmediğini ifade eden Nuland, "Açıkçası, Türkiye'nin aynı zamanda bir NATO üyesi olduğu göz önüne alındığında, bu ilginç olur. Ne olacağını göreceğiz" dedi.

ŞANGHAY BEŞLİSİ NEDİR?

Şanghay İşbirliği Örgütü, tıpkı AB gibi ekonomik ve siyasi bir örgüt olmasının yanı sıra NATO gibi askeri işbirlikleri de içermektedir.

Organizasyon adını örgütün ilk toplandığı yerden Şanghay'dan almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da yılında oluşturdukları yapılanma Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu. Daha sonra örgüte Özbekistan da dahil olsa bile isim hep ŞangHay Beşlisi olarak kaldı.

AMAÇLARI AMERİKA'YA KUTUP OLUŞTURMAK

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ve Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci olarak bulunduğu örgüt, ABD'ye karşı etkili bir kutup oluşturmaktadır.

Hatta dönemin Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Ağustos 2007 Bişkek Zirvesi'nde "Tek kutuplu dünya kabul edilemez." diyerek bir anlamda birliğin misyonunu da bir anlamda ilan etmiştir.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Victoria Nuland Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title