Haberler

ABD'den Türkiye'ye "İran'a Karşı Nükleer Yaptırım" Uyarısı

ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Greg Schulte, Türkiye'nin İran'a yönelik yaptırımlar konusunda "çok hassas" olduğunu bildiğini belirtmekle birlikte "İran'a hiçbir şey olmamış gibi davranma zamanı değil" dedi. Schulte, "Türkiye'nin Güvenlik Konseyi kararlarını tam olarak uygulama yükümlüğü var ve uygulamak onun çıkarına ve Türk hükümetinin zamanı gelince bunu yapacağına güveniyorum" mesajını verdi.

Büyükelçi Greg Schulte, ABD Büyükelçiliği rezidansında dijital video konferansına katılarak gazetecilerin İran'ın nükleer programına ilişkin sorularını cevapladı. İran'ın nükleer programını sürdürerek BM Güvenlik Konseyi'nin iki kararını ihlal ettiğini ve IAEA ile işbirliğini giderek azalttığını anlatan Schulte, "Uluslararası toplumla işbirliği yapma isteksizliği, Güvenlik Konseyi'nin üçüncü bir karara doğru adım atmasına neden olacak" dedi. Schulte, İran'ın daha önce de yaptırım uygulanması halinde

petrolü misilleme olarak kullanmayı tehdit ettiğini de hatırlatarak, İran'ın ithal petrol ürünlerine bağlı olduğuna dikkat çekerek, bu yöndeki bir adımın geri tepeceğini kaydetti. Büyükelçi Schulte, Türkiye'nin yaptırımlar konusunda yaklaşımını "Yaptırımların sizin hükümetiniz için çok hassas bir konu olduğunu biliyorum. Sizin kaygılarınızı dikkatli dinliyoruz" şeklinde değerlendirerek, "Türkiye ile ABD arasındaki ilişki son derece önemli" şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye'nin İran'a Güvenlik Konseyi kararlarına uyması gerektiğini ilettiğini de bildiklerini ve bundan memnun olduklarını anlatan Schulte, Ankara'dan beklentileri, "Genel olarak İran'a hiçbir şey olmamış gibi davranma zamanı değildir. Bizim amacımız, İran liderliğini, takip ettiği yolu değiştirmeye ikna etmektir" şeklinde değerlendirdi. Sculte, Türkiye dahil olmak üzere, tüm ülkelerin İran'ın Güvenlik Konseyi kararlarına uyması gerektiğini kaydetti.

Bir gazetecinin "Türkiye, PKK'ya karşı İran ile işbirliği yapıyor. Bu işbirliği kendi güvenliği için çok önemli. Neden Türkiye, bu işbirliğini riske atsın" sorusuna Büyükelçi Schulte, İran'ın nükleer silah elde etmesinin Türkiye açısından risk oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'nin Güvenlik Konseyi kararlarını tam olarak uygulama yükümlüğü var ve onun çıkarı. Ve Türk hükümetinin zamanı gelince bunu yapacağına güveniyorum" yanıtını verdi. Türkiye'nin PKK sorununa ilişkin bir soruya Schulte, ABD ile

Türkiye arasındaki ilişkinin her zaman kritik bir önemi olduğunu dile getirerek, zorluk döneminde birlikte çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Gazetecilerin, İran'dan Türkiye üzerinden Suriye'ye giden trende silahlar taşındığı haberlerini hatırlatması üzerine Schulte, "Tüm ülkelerin GK kararlarını uygulamak için adım atmalarının ne denli önemli olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. Bu olay İran'ın diğer ülkelerin egemenliğini ihlal etmeye hazır olduğunu gösterdiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Schulte, hem Türkiye'nin hem de ABD'nin insan hakları, kadınların rolü, demokrasi ve ifade özgürlüğüne önem verdiğini belirtti. Türkiye ile ABD'nin Balkanlara barış getirmek için birlikte çalıştığını kaydeden Sculte, diğer bir sorunun karşısında İran'ın da füze sistemlerine ağırlık verdiğini kaydetti. Schulte, "NATO, Türkiye gibi ülkeleri korumak amacıyla füze savunma sistemlerini geliştirme yollarını arıyor ve bu nedenle Türkiye ve diğer müttefiklerle yakın bir çalışma içerisindeyiz" diye

konuştu.

(SC-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title