Haberler

    ABD'den Çin'e Uygur yaptırımı

    ABD, Çin'deki 28 kurum ve kuruluşa yönelik yaptırım kararı aldı.

    ABD, Çin'deki 28 kurum ve kuruluşa yönelik yaptırım kararı aldı. Ticaret Bakanı, "etnik azınlıklara uygulanan baskıya" göz yumulamayacağını söyledi. Çin ise yaptırım kararına tepki gösterdi.ABD, Müslüman azınlık Uygurlara yönelik tutumu nedeniyle Çin'deki 28 hükümet kuruluşu ve şirkete yönelik yaptırım kararı aldı. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Çin'deki "etnik azınlıklara yönelik gaddar baskıya" ABD'nin göz yummayacağını vurguladı. Yapılan açıklamada, "savunmasız azınlıklara" baskı uygulanmasında Amerikan teknolojisinin kullanımının engellenmesinin hedeflendiği belirtildi.

    Kara listeye alınan kurum ve kuruluşların ABD ürünlerini kullanması yasaklandı. Amerikan şirketlerine de hükümetin izni olmaksızın bu kurum ve kuruluşların ürünlerini satın alma yasağı getirildi.

    ABD'nin kara listeye aldığı kuruluşlar arasında kameralı güvenlik sistemi sunan Hikvision, yapay zeka üzerinde uzmanlaşan Megvii şirketler bulunuyor. Bu kurum ve kuruluşların yapılan baskılara, kitlesel gözaltılara ve yüksek teknolojinin kullanıldığı gözetleme yöntemlerine katkı sağladığı belirtildi.

    Çin'den tepki

    Çin, ABD'nin yaptırım kararına tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin kararını "Bu eylem uluslararası ilişkilerin temel kurallarını ciddi bir şekilde ihlal ediyor, Çin'in içişlerine müdahale ediyor ve Çin tarafının çıkarlarına zarar veriyor" sözleriyle değerlendirdi. Sözcü, Çin'in bu kararı reddettiğini de sözlerine ekledi.

    İnsan hakları savunucuları, Sincan bölgesinde bir milyondan fazla Uygur'un ve Müslüman diğer azınlıkların tartışmalı "eğitim kamplarında" tutulduğunu tahmin ediyor. Dillerinden, dinlerinden ve kültürlerinden vazgeçmeleri istenen etnik azınlıkların, modern gözetleme yöntemleri ile özgürlüklerinin kısıtlandığı belirtiliyor. Çin ise bu iddiaları reddederek, "eğitim kamplarının" radikal İslamcılık ile mücadele hizmeti verdiğini savunuyor.

    ABD'nin Çin'deki kurum ve kuruluşlara getirdiği yaptırımların Washignton ile Pekin arasında yürütülen ticaret görüşmelerini gölgeleyeceği tahmin ediliyor.

    AFP,dpa/JD,GA

    (c)

    Kaynak: Deutsche Welle / Dünya

    Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Haberler

    Bakmadan Geçme

    Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title