Haberler

ABD'deki Yellowstone Ulusal Parkı'ndan Sonra Orman İçindeki Dünyanın En Büyük Travertenleri...

Giresun’un Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkı ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’ndan sonra orman içindeki dünyanın en büyük travertenlerini bünyesinde barındırıyor.

Giresun'un Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkı ABD'deki Yellowstone Ulusal Parkı'ndan sonra orman içindeki dünyanın en büyük travertenlerini bünyesinde barındırıyor. Tabiat Parkı, bin 800 metre devam eden travertenleri, şelaleleri, ormanları ve ağaçların arasından akan sularıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Dereli-Şebinkarahisar yolu üzerinde bulunan Kuzalan Şelalesi ile dikkatleri üzerine çeken Tabiat Parkı'ndan her gün yeni bir kaynak değeri ortaya çıkıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2013 yılında tabiat parkı ilan edilen Kuzalan, bitki örtüsü bakımından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip. İçerisinde birçok bitki ve ağaç türünü barındıran Tabiat Parkı 15 Haziran itibariyle ziyaretçilerine kapısını açıyor.

Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzalan Tabiat Parkı'nda her gün başka bir kaynak değeri ile karşılaştıklarını söyledi. Parkın Amerika'da bulunan Yellowstone Ulusal Parkı'ndan sonra orman içinde dünyanın en büyük travertenlerini içinde barındırdığını belirten Kuduban, "Tescili 2013 yılı Mayıs ayında yapıldı. Bilinmeyen bir bölge değildi ama kaynak değerlerinin bu kadar fazla olduğu bilinmiyordu ve halen daha biz buranın tüm kaynak değerlerini çıkarttık mı ? o soru işareti. Her gün başka bir şey ile karşılaşıyoruz. Her gün ulaşamadığımız kaynak değeri ortaya çıkıyor. Şuan bu tabiat parkının en önemli kaynak değeri Bin 800 metre uzunluğundaki travertenleri. Burası Giresun'un en önemli vitrini ve Giresun turizmini sırtlayacak bir alan olacağına inanıyorum" dedi.

"Burası Pamukkale'den farklı"

"Burası Pamukkale travertenlerinden farklı" diyen Kuduban "Burası Amerika Yellowstone Ulusal Parkı'na benziyor. Orada çıkış yerinden yaklaşık 15 kilometre bir traverten bölgesi var aynı şekilde burası da oraya benzer. Pamukkale biraz daha farklı yaklaşık 400 metrelik bir alanda traverten havuzlarından oluşmuş bir Pamukkale var. Bu açıdan Pamukkale ile burasını kıyaslamak doğru olmaz. Oranın özelliği faklı ve oranın etrafında orman da yok. Orman içinde oluşmuş dünya da Yellowstone 'dan sonra ikinci bölge burası" dedi.

Tabiat Parkı'nın 15 Haziran tarihiyle ziyaretçilerine açılacağını kaydeden Kuduban, "Buranın tesisleşmesi 2015 yılında başladı. Önümüzdeki sene konaklamak için çalışmalarımız olacak. Bu bölgede ayrıca yayla, mera eko-sisteminin ayrı bir kaynak değeri var. Burada hem yaylayı görebiliyorsunuz, hem Tabiat Parkını, hem çayır mera sistemlerini, hem de orman ve su sistemlerini göre biliyorsunuz. Geçen sene burayı 11 bin 500 kişi Kuzalanın alt tarafını ziyaret etti fakat bu alanı bin kişi ziyaret etti. Fakat Haziran 15 'inden itibaren burayı herkes aktif bir şekilde kullanabilecek, ziyaret edebilecek" şeklinde konuştu.

"Hedef 3 milyon turist"

Giresun İl Genel Meclis Başkanı Mürşit Gürel de İl Özel İdaresi olarak Tabiat Parkıyla alakalı yol genişletme çalışmalarının başladığını ifade etti. Gürel, "Buradan da Kümbet Yaylası'na ulaşım sağlanacak. Buranın ayrı bir özelliği var, gerçekten Türkiye'de bu şekilde görülmesi gereken en önemli 3 noktadan bir tanesi. İnşallah önümüzdeki günlerde ekonomik olarak da bölgemize katkı sağlayacak binlerce turist bekliyoruz. Bizim il olarak hedefimiz önümüzdeki yıllarda 3 milyon turistin ulaşmasını sağlamak" ifadelerini kullandı. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Pamukkale Giresun Dereli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title