Haberler

ABD'de Peşmerge Uyarısı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti İçindeki Başkan Adaylığı Yarışında Son Dönemde Yıldızı Parlayan Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, ABD'nin Irak'tan Yanlış Zamanda Çıkması Durumunda, Irak'taki Kürtlerin "Türkiye Sınırını İstikrarsızlaştırabileceğini" Belirtti.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan adaylığı yarışında son dönemde yıldızı parlayan eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, ABD'nin Irak'tan yanlış zamanda çıkması durumunda, Irak'taki Kürtlerin “Türkiye sınırını istikrarsızlaştırabileceğini” belirtti.

Cumhuriyetçi Parti içinde 2008 yılı ABD başkanlık seçimine aday olanlar, Amerikan MSNBC televizyonunda yayınlanan oturumda çeşitli konularda görüşlerini açıkladılar.

Gazeteci Chris Matthews'un yönettiği programın ardından yapılan anketlerde de Mitt Romney, yüzde 36 oy alarak, oturumun en başarılı ismi seçildi.

New York'un eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani yüzde 20 ile Romney'i izledi.

Romney, ABD'nin Irak'tan asker çekmesi konusundaki bir soruyu yanıtlarken, ABD başkanlarının ülkeyi kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına göre yönetmemesi gerektiği, ülkeye ve dünyaya güçlü liderlik göstermenin şart olduğu değerlendirmesini yaptı ve eski başkanlardan Ronald Reagan'ı güçlü başkanlığa örnek olarak gösterdi.

Bugün ülkede pek çok kişinin, Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkmasını desteklediğini belirten Romney, “Ancak şunu da unutmamak lazım. Bizim oraya tekrar dönmemize yol açacak şartları hazırlayacak şekilde Irak'tan çekilmemeliyiz. Çünkü yanlış zamanda Irak'ı terk edersek, İranlılar, Şii ağırlıklı güneyi ele geçirebilirler veya El Kaide, Sünniler arasında baskın rol oynayabilir. Veya bölgesel çatışmaların ilerlemesinin sonucu olarak Türkiye sınırı, Kürtler tarafından istikrarsızlaştırılabilir” dedi.

Romney, "bu durumda, Irak'ın komşularının da devreye girmesi nedeniyle ABD'nin bölgeye geri dönmek zorunda kalabileceğini" söyledi.

Cumhuriyetçi Parti adayları arasında Kansas Senatörü Sam Brownback, eski Virginia Valisi James Gilmore, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, California milletvekili Duncan Hunter, Arizona Senatörü John McCain, Texas milletvekili Ron Paul, Colorado milletvekili Tom Tancredo ve eski Wisconsin valisi Tommy Thompson bulunuyor.

MSNBC televizyonu, kısa süre önce Demokrat Partili adaylarla da bir oturum yapmış ve anketlere göre, New York Senatörü Hillary Clinton, bu oturumda başarılı bulunmuştu.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title