Haberler
BBC

ABD'de İnternetten 3 Boyutlu Silah İndirme Yasağı Kaldırıldı

Güncelleme:

ABD Adalet Bakanlığı, bir silah üreticisinin açtığı davayı karara bağlayarak, internet üzerinden üç boyutlu yazıcıyla silah yapılabilmesine ilişkin 4 yıldır devam eden indirme yasağını kaldırdı.

Silahın üreticisi Defense Distributed adlı şirketle bakanlık arasındaki dört yıllık hukuk mücadelesi sonunda, silahın nasıl yapılacağını gösteren şemanın tekrar internette yayımlanmasına izin çıktı.

100 BİN DEFA İNDİRİLDİ

Üç boyutlu yazıcıyla ilk silah 2013'te yapılmıştı. Silahın yapımına ilişkin taslak internette 100 bin kezden fazla indirildi. Ancak hükümet daha sonra bunun siteden kaldırılmasına karar verdi.

Kararda bunun, ne tür askeri malzemelerin ihraç edilebileceğiyle ilgili kuralları düzenleyen silah kaçakçılığını önlemeye yönelik uluslararası anlaşmaya aykırı olduğunu savunulmuştu.

ŞİRKET DEVLETE DAVA AÇTI

Defense Distributed, Amerikan Anayasası'nda bireylerin silaha sahip olma hakkı olduğuna vurgu yapan Second Amendment Foundation (SAF) adlı dernekle işbirliği yaparak Dışişleri Bakanlığı'na dava açtı.

ADALET BAKANLIĞI "VATANDAŞIN HAKKI" DEDİ

Amerikan Adalet Bakanlığı, dava sonunda Amerikalıların "silah yapımına ilişkin teknik verilere erişim, bunları tartışma ve silah çoğaltma hakkına sahip olduğuna" hükmetti.

KAYIT DIŞI ARTACAK

Hükümet ayrıca şirketin mahkeme masraflarını ödemeyi kabul etti.

SAF'ın kurucusu Alan M. Gottlieb, "Karar ifade özgürlüğü için bir zafer ve silahları yasaklama lobisi için ağır bir darbe" dedi.

Şirket, 1 Ağustos'tan itibaren silah yapımına ilişkin şemayı tekrar internet sitesinde yayımlayabilecek. Defense Distributed, bu tarihte "internetten silah indirme çağının başlayacağını" duyurdu.

MALİYETİ SADECE 250 DOLAR

Yasağa destek verenler, internetten indirilecek tabancaların kayıt dışı silahların sayısında artışa neden olacağını söylüyor.

Bu silahların internetten indirme maliyetinin 250 dolar olduğu belirtiliyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (8)

Andsmero denizli:

Bence uzun namlulu ve ağır silahların satışı serbest olmalı. 3. dünya savaşını taşla sopayla yapmak istemiyorum ben. Elin yunanı 15 günde ankaraya girer bizde bu silahsızlık oldukça.

15
4
yanıtYanıtla
Murat can:

İnsanımiz maalesef kendini bilmez bir kültür yapısında. Düğünlerde bile yanlışlıkla birçok can veriliyor birde silah verildiğini düşün hergun katliam.

14
3
yanıtYanıtla
himmmm:

şişme bebek basiyor mu bu 3d yazicilar , millet tskmis silaha ne yapacaksa

7
3
yanıtYanıtla
TEO:

tamam artık abd''liler bize gerek kalmadan kendi kendlerini öldürebilirler

8
0
yanıtYanıtla
Birisi:

Bireysel Silahlanma en Tehlikeli Cinayettir. Bireysel Silahlanmanın kesinlikle önüne geçilmesi gerekir. Ar GE ve Teknolojiye önem vererek Askerlik vb konularda Profesyonelliğe geçiş olmalıdır. Bireysel Silahlanma toplum barışı açısından büyük bir tehdittir. . .

2
4
yanıtYanıtla
zzzz:

tmm öğretmenim

yanıt0
yanıt0
usa:

Allah amerika yı korusun bir abd vatandaşı olarak dünyanın her yerinde bana tanınan ayrıcalıklardan dolayı iyiki amerikalı bir müslümanım God protect the united states

1
4
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Zor girer istanbullu denize girse yunanistanda tusunami olur

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title