Haberler

ABD'de Görülen Hakan Atilla Davası

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla davasına ilişkin, "Biz bu davaların Türkiye'ye dönük yürütülmesine karşıyız. Suçu bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insan işledi, bu insanlar zenginleştiler. Bunun bedelini 80 milyona ödetmeye kalkmasınlar." dedi.

Emir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'de eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın yargılandığı davayı yerinde takip ettiğini belirterek, gözlemlerini aktardı.

Davanın Türkiye'nin imajı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Emir, "Bu davayı şimdiye kadar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yeterli derinlikte ve yeterli ağırlıkta izlememiştir. Başından beri yanlış yönetmiştir. Zarrab'a çok güvenmiştir. Zarrab'ın bir hain, casus, yalancı, sahtekar, şarlatan olduğunu çok geç fark etmiştir." ifadesini kullandı.

Duruşma salonundaki ortam ve ifadelere ilişkin de bazı bilgileri paylaşan Emir, jürinin heterojen bir görünümde olduğunu, savcılığın tanığı Rıza Sarraf'ın, sorulara zekice yanıtlar verdiğini, iyi hazırlanmış izlenimi verdiğini, özellikle dağıttığı rüşvetleri doğal bir durummuş gibi rahatlıkla anlatabildiğini söyledi.

Mehmet Hakan Atilla'nın ise ilk günlerde tedirgin olmakla birlikte, son duruşmalarda daha rahat olduğunu aktaran Emir, davanın odak noktasının ABD ambargosunun nasıl delindiği ve bunda kimin hangi etkin rolü üstlendiği olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Emir, davanın Türkiye için "milli bir mesele" gibi yansıtılmasının yanlış olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Bu bir milli mesele değil. Hırsızlığın milli bir tarafı yoktur. Milli sorunları böylesine bir hırsızlıkla eşleştirerek milli duygularımızın örselenmesine karşıyız. Bu bir milli mesele olsaydı; bula bula Zarrab'ı mı buldunuz ortak olarak? Biz bu davaların Türkiye'ye dönük yürütülmesine karşıyız. Bundan da tedirginiz. Çünkü bu suçu bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insan işledi, bu insanlar zenginleştiler, saatler taktılar, ayakkabı kutularını doldurdular. Ama bunun bedelini 80 milyona ödetmeye kalkmasınlar. Bir bedel ödenecekse; o saatlerden, zenginleşenlerden başlamak gerekir. Zarrab'ın mal varlığına el koymak için bu kadar bekleyenlere tavsiyemiz; Zafer Çağlayan'ın da mal varlığına şimdiden tedbir konmasıdır. Eğer bir bedel ödenecekse buralardan başlamalıdır."

Davayla ilgili "Amerika, Türkiye'ye karşı bir operasyon yapıyor olabilir mi?" şeklindeki soruların da tartışıldığına işaret eden Emir, şunları kaydetti:

"Elbette olabilir. Ama burada sorun; hükümetin Türkiye'yi, üzerinde operasyon yapılabilir bir noktaya getirmiş olmasıdır. Siz; Zarrab'ı Türkiye'de yargılayacaktınız. Türkiye'yi el kapılarında yargılanır hale getirenleri de kınıyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Reza Zarrab Murat Emir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title