Haberler

"Abd Çıkarları Doğrultusunda Aşırı Grupları Kullanıyor"

Singapur Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi El Attas: “ABD, kargaşanın hakim olduğu bölgelerde aşırı grupları doğrudan veya dolaylı şekilde destekliyor ”

Singapur Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyyid Ferid El-Attas, "ABD'nin kargaşanın hakim olduğu bölgelerde aşırı grupları doğrudan veya dolaylı şekilde desteklediğini" söyledi.

AA muhabirine konuşan Alatas, "Elbette ABD bunu aşırı gruplara yardım etmek için yapmıyor. Kendi çıkarları doğrultusunda söz konusu grupları kullanıyor" dedi.

Ortadoğu ülkelerinin Suriye krizi konusunda izlediği politikaları eleştiren El-Attas, "Burada yapılan en büyük hata, Ortadoğu ülkelerinin Suriye konusunda ortak noktada buluşamamasıdır. İran, Türkiye ve diğer Arap ülkeleri, Suriye'de çatışmayı sona erdirecek çözüm için birlikte çalışmalıdır. Suriye'de dış güçlerin politikalarına göre hareket edilmesi daha çok ayrımcı ve aşırı grupların işine yarıyor. Bu da Sünni-Şii çatışmasını körüklüyor" şeklinde konuştu.

Suriye'de rejimin dirençli olduğunu vurgulayan Alatas, "Bu yüzden rejim bir süre daha devam edecek" ifadesini kullandı.

Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi için üç seçenek bulunduğunu savunan Alatas, şunları kaydetti:

"Birinci seçenek, Esed rejimi bazı ekonomik ve siyasi reformlar yapması halinde yönetimini sürdürmeye devam eder. ABD, Suudi Arabistan ve Katar'ın ülkeye müdahalede bulunmaması buna katkı sağlayabilir. İkinci seçenek, Esed gider ve rejimi, çoğunluğu Sünni olan yönetim devralır. Son seçenek ise Esed görevi bırakır, onun yerine yine Esed ailesi ile bağlantısı olan başka bir Alevi grup işbaşına gelir."

Seyyid Ferid El-Attas kimdir?

Seyyid Ferid El-Attas, Singapur Devlet Üniversitesi'nde sosyoloji doçenti olarak görev yapmaktadır.  Daha önce Malaya Üniversitesi'nde Güney Asya Çalışmaları bölümünde ders veren El-Attas, sosyoloji tarihi, sosyal bilimler sosyolojisi, din sosyolojisi ve dinler arası diyalog alanlarında uzman olarak biliniyor. İbn Haldun düşüncesi üzerine çalışmaları bulunan El-Attas'ın çok sayıda kitabı bulunuyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title