Haberler

ABD, Çek Cumhuriyeti ile Ön Anlaşma İmzaladı

ABD, Çek Cumhuriyeti ile Washington'ın Füze Savunma Kalkanının Unsurlarını Bir Avrupa Ülkesine Kurmasına Olanak Tanıyacak Ön Anlaşmayı İmzaladı.

ABD, Çek Cumhuriyeti ile Washington'ın füze savunma kalkanının unsurlarını bir Avrupa ülkesine kurmasına olanak tanıyacak ön anlaşmayı imzaladı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Washington'ın, İran gibi ülkelerden atılabilecek füzeleri vurma amacında olduğunu söylediği sisteminin parçası olan bir radar istasyonunun Prag'ın güneybatısına inşa edilmesini öngören anlaşmaya imza koydular.

Rice, anlaşmayı imzaladığı Prag'da yaptığı açıklamada, Washington'ın kimi unsurlarını da Polonya'ya yerleştirmeyi hedeflediği füze savunma sisteminin nasıl ilerleteceğine yeni ABD Başkanı'nın karar vereceğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Schwarzenberg de ABD ile imzaladıkları anlaşmanın yalnızca ülkesinin değil Avrupa'nın güvenliğini de artıracağını bildirdi.

Prag'da imzalanan anlaşma, ABD'nin, Çek Cumhuriyeti başkentinin yakınına bir radar üssü kurmasını garantilemiyor. Planlanan radar üssünde konuşlanacak ABD askerlerinin yasal statüsü için de ikinci bir anlaşmanın açık görüşmeleri yapılırken, bu aşamalarda parlamento onayı almanın daha da zorlaşacağı belirtiliyor.

Anlaşmanın, 2010'da planlanan genel seçimlerden sonra parlamentoya sunulmasını planladığı kaydediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title