Haberler

ABD Büyükelçisi Wilson: "ABD Güvenlik Görevlileri Slahsız Olduğu İçin Müdahale Etmedi"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu'na saldırı sırasında ABD'li güvenlik görevlilerinin silahsız oldukları için müdahale etmediklerini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve ABD Avrasya Enerji Diplomasisi Özel Temsilcisi Boyden Gray'ın da aralarında bulunduğu ABD'li heyeti kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan kabul yaklaşık 1 saat sürdü.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Wilson, Başbakan Erdoğan'a saldırıdan dolmayı üzüntülerini ve saldırıda yaşamını yitiren 3 polis için başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti. Erdoğan'a hem kendilerinin hem diğer yabancı misyonların verimli bir şekilde çalışmalarını sağladıklarını için müteşekkir olduklarını ifade ettiğini belirten Wilson, "Terör saldırılarına karşı işbirliği konusunda ikimizde hem fikiriz" dedi.

-GÖREVLİLER SİLAHSIZDI-

Wilson, konsolosluğa saldırı sırasında ABD'li güvenlik görevlilerinin neden müdahale etmediği ve yaralı güvenlik görevlisinin neden içeri alınmadığı şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:

"Bizim konsolosluğumuzdaki koruma görevlileri o saatte silahlı değiller, silahsız bulunuyorlar. Dışarıda vize başvurusu için bekleyenler ile ilgili yapabilecekleri bir şey varsa onları yapmaya çalışıyorlar, onları düzene sokmaya çalışıyorlar görevleri bu. Bir saldırı olduğunda ilk yaptığımız şey kapıları kilitlemek. Buradaki amaç hem konsolosluktakileri hem de içeride vize başvurusu için bulunanları korumak. Yüzlerce kişi olabilir içeride o anda. Orada görüntüde yer alan koruma görevlimiz yaralı polise yardım etmeye çalıştı. Ortalık yatıştıktan ve yardım geldikten sonra bu polisin yardımı alabildiğine hepimiz memnun olduk. Tekrarlamak istiyorum bu kişilerin hayatlarını kaybettiği için çok büyük bir üzüntü duyuyoruz."

Boyden Gray da Başbakan Erdoğan'la enerji konusunda son derece verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, görüşmelerinin Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferi ve Nabuco projesiyle ile ilgili olduğunu belirtti. Gray, görüşmelerden toplantıya girmeden daha umutlu ayrıldığını kaydetti. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title