Haberler

ABD, BM'nin Karar Tasarısını Veto Etti

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Son Operasyonunu Kınayan ve İsrail'in Askeri Operasyonlarını Sona Erdirmesini İsteyen Karar Tasarısını Veto Etti.

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son operasyonunu kınayan ve İsrail'in askeri operasyonlarını sona erdirmesini isteyen karar tasarısını veto etti.

Konseyin 10 üyesi, tasarısının kabul edilmesi için oy kullanırken, Japonya, Danimarka, İngiltere ve Slovakya çekinser oy verdi. Konseyin daimi üyesi ABD'nin tasarıyı veto etmesi üzerine, karar konseyden geçmedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, yaptığı açıklamada, karar tasarısının dengeli olmadığı yorumunda bulunarak, ABD'nin, Arap ülkeleri tarafından desteklenen bu karar tasarısının İsrail'e karşı önyargılı olmasından ve siyasal amaçlar gütmesinden rahatsız olduğunu söyledi.

Bolton, tasarının Gazze'de son dönemde olanları tarafsız bir biçimde yansıtmadığını, ayrıca İsrail-Filistin barış sürecinin gelişmesine yardımcı olmadığı düşüncesini savundu.

Daha sonra söz alan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseyin bu karar tasarısını kabul etmemesinden büyük düş kırıklığı duyduklarını kaydetti.

Konseyin bu kararı çıkaramamasının bölgeye 2 yanlış mesaj gönderdiğini savunan Mansur, öncelikle ilk yanlış sinyalin İsrail tarafına ve özellikle de İsrail içindeki aşırı uçlara gittiğini vurguladı.

Mansur, İsrail tarafına sanki yaptıklarının hukukun üstünde olduğu mesajını verdiğini, Filistin tarafına ise Konsey'in Filistin'e karşı adil bir tutum içinde olmadığı gibi yanlış bir mesaj verdiğini söyledi.

Toplantıdan sonra gazetecilere de konuşan Mansur, 5 aydır Gazze'de olanların sona ermesi gerektiğini belirtirken yine de Filistin tarafı olarak umutlarını yitirmediklerini ve adalet aramaya devam edeceklerini söyledi.

Mansur, yarın Arap Birliği'nin temsilcilerinin, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir toplantı yapacaklarını ve bundan sonra nasıl bir tutum izleyeceklerine bu toplantıda karar vereceklerini bildirdi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Marc De La Sabliere ise, kararın çıkmamasından dolayı üzüntü duyduklarını ve Fransa olarak metnin dengeli olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Sabliere, kararın geçmemesinin sanki BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de olanlar karşısında tepkisizmiş gibi bir izlenim yarattığına dikkati çekerek, gerçekte durumun böyle olmadığını, konseyin, sivillerin ölümünden endişe duyduğunu vurguladı. Fransız büyükelçi, ''Umarım bu kararın kabul edilmemesi bölgedeki gerilimi yeniden artırmaz'' diye konuştu.

Konseyin daimi olmayan üyesi Katar tarafından sunulan karar tasarısında İsrail, Filistin topraklarındaki askeri operasyonlarına son vermeye ve iki taraf ise aralarında süren şiddet olaylarını ve askeri faaliyetleri sona erdirmeye çağrılmıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarının özellikle de Beyt Hanun saldırısının kınandığı karar tasarısında, Filistin tarafından da İsrail'e karşı düzenlediği roket saldırılarına son vermesi istenmişti.

Karar tasarısında ayrıca, Beyt Hanun saldırısını soruşturmak üzere bir BM heyetinin bölgeye gönderilmesi de talep edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title